Batoniki orzechowe z kajmakiem

Jeżeli tylko raz je zrobimy to gwarantuję, kolejny raz będzie bardzo szybko 🙂 Na wagę wsypujemy nasiona i orzechy w różnych proporcjach (razem ok 620-640 g) można też jedne nasionka zastapić innymi, zamiast nasion chia dać czarny sezam, suszone śliwki, morele lub dodać orzechy włoskie albo ekspandowany amarantus. Jakie nasionka wybierzemy zależy od tego jakie mamy w domu lub co lubimy. Serdecznie polecam.

Składniki:

  • orzechy włoskie (65 g)
  • orzechy ziemne (125 g)
  • nasiona chia (30g)
  • nasiona białego sezamu(45 g)
  • nasiona dyni (75g)
  • migdały (80 g)
  • płatki owsiane (200 g)
  • puszka masy kajmakowej (lub mleka skondensowanego) 400 g

Wszystkie składniki mieszamy (można pokroić orzechy lub zostawić je w całości, jak kto woli) i dodajemy masę kajmakową. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy masę orzechową i wyrównujemy. Pieczemy w temp. 130 stopni C ok godziny. W między czasie można masę przewrócić na druga stronę (ok 50 minuty na 15 minut). Po wyjęciu z piekarnika czekamy 10-15 minut i kroimy na kawałki. Zostawiamy do całkowitego przestygnięcia.

Smacznego!

batoniki-orzechowe-oqchnia2

 

10 komentarzy

  1. Schrupałabym wszystkie, bo tak smakowicie wyglądają 🙂

  2. Wspaniałe batoniki, idealne na podwieczorek 🙂

  3. Pyszna przekąska do schrupania 🙂

  4. Uwielbiam takie słodycze 😀

  5. Robiłam ostatnio z masłem kokosowym podobne batony bez kajmaku, ale muszę przyznać że skusiłaś mocno! 😉

    1. Czasami można mniej dietetyczne 😉

  6. Są potem idealne na wieczorny głodek, który domaga się czegoś słodkiego 😀

    1. Ostatnio mnie takie głodki atakują 😉

  7. Ale super te batoniki, mniam 🙂

Dodaj komentarz