Brukselka po tajsku

brukselka na sposób tajaki po tajsku 1

Brukselka zyskała moją przychylność całkiem nie tak dawno. Przepisem, którym rozpoczęłam swoją przygodę była uparowana i podsmażona z miodem i chili na patelni. Ale dzisiejszy przepis podbił nie tylko moje serce, ale i mojego dziecka. Jeżeli lubicie ostre rzeczy, mieliście okazje spróbować kiedyś pad thai to zapraszam na ten przepis.

Składniki:

  • 500 g brukselki
  • pół szklanki orzechów ziemnych poszatkowanych
  • 2 ząbki czosnku drobno posiekanego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1-1,5 łyżeczki miodu lub cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka startego imbiru
  • 1 łyżka sosu z tamaryndowca, lub poł limonki lub pół małej cytryny
  • 1 płaska łyżeczka płatków chili lub poł ostrej papryczki chili drobno pokrojonej
  • 1 łyżka oleju do smażenia

Brukselkę myjemy i parujemy ok 10-12 min (lub gotujemy ok 7 min), następnie studzimy i przekrawamy na pół. Orzeszki prażymy na gorącej patelni ok 1-2 minuty, aż poczujemy aromat. Resztę składników dokładnie ze sobą mieszamy. Na patelnie wlewamy łyżkę oleju i podsmażymy brukselkę na złoty kolor, następnie wrzucamy podprażone orzeszki ziemne i całość zalewamy przygotowanym sosem. Dokładnie mieszamy, aż do połączenia składników i od razu zajadamy.

Smacznego!

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz