Buraczane risotto z kaszy gryczanej bezglutenowe

Każdy kto interesuję się zdrowym odżywianiem powinien znać przepisy na różnego rodzaju risotta, a także gryczotta.

Co to takiego? Otóż, ugotowana kasza lub ryż z różnymi dodatkami. Takie potrawy potrafią być naprawdę sycące, a przy okazji zawierają mnóstwo bardzo dobrych składników odżywczych, nie wspominając już o tym, że mają mało kalorii. Mieszanka kasz z warzywami może być świetnym pomysłem na obiad dla całej rodziny, ale również idealnie sprawdzi się podczas romantycznej kolacji we dwoje. Jest to danie uniwersalne, a jednocześnie banalnie proste do przygotowania, a zakup składników wcale nie jest kosztowny.

Które risotto wybrać na początku swojej kulinarnej drogi?

Na start najlepszy będzie przepis na buraczane risotto z kaszy gryczanej bezglutenowe. Takie połączenie jest niesamowicie smaczne. Na początek trzeba skompletować potrzebne składniki, czyli 1 torebkę kaszy gryczanej, warzywa: cebulę, czosnek, buraki, pietruszkę, seler oraz marchewkę. Z przypraw niezbędne są sól, pieprz, ostra papryczka chili oraz tymianek. Dodatki, które można kupić, ale nie jest to konieczne to orzechy włoskie, świeża natka pietruszki, jabłko oraz cytryna lub białe wino. Kasze gotujemy standardowo w osolonej wodzie, aż do momentu, kiedy będzie miękka. W osobnym garnku przyrządzamy bulion warzywny ze wspomnianych wcześniej składników m.in. marchewki, selera i pietruszki. Jeśli chodzi o buraki to można podawać je na surowo lub ugotowane, ale ta druga wersja zajmie o wiele więcej czasu, ponieważ doprowadzenie tych warzyw do momentu, aby były naprawdę miękkie może zająć nawet dwie godziny, a nie każdy ma tyle czasu na przygotowywanie obiadu. Dlatego, aby przyspieszyć tworzenie dania można zetrzeć surowe buraki na tarce o dużych oczkach, a potem według uznania skropić je sokiem z cytryny lub odrobiną białego wina. Gotujemy tylko część marchewki, resztę razem z drobno posiekaną cebulą, jabłkiem oraz czosnkiem, a także startym burakiem dusimy pod przykryciem około 10 minut. Po tym czasie dodajemy na patelnię ugotowaną kaszę i przyprawiamy wszystko do smaku chili, tymiankiem, solą oraz pieprzem. Zalewamy niewielką ilością bulionu warzywnego i czekamy kolejne 10 minut. Zwieńczeniem dania będzie wyłożenie go na talerz i posypanie świeżą natką pietruszki oraz dodanie garści orzechów włoskich.

Nikt kto chociaż raz jadł risotto lub gryczotto nie jest w stanie się mu oprzeć po raz kolejny.

To co jest najlepsze w tych daniach to prostota, niski koszt wykonania, a także ogromna oszczędność czasu, który jest dzisiaj dla wszystkich towarem deficytowym.