Carpaccio z pieczonego buraka

Buraki w moim domu bardzo często goszczą na stole, ale żeby nie było nudno warto czasami zmienić sposób podania tej pysznej bulwy. Jako przystawka sprawdza się znakomicie i o dziwo osoby nie przepadające za burakami zjadają najwięcej 😉

Składniki:

  • pieczony burak (wg przepisu)
  • rokola
  • feta (lub ser typu feta, grecki)
  • 1 łyżka oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek
  • 1 łyżka octu balsamicznego (można pominąć)
  • 1 płaska łyżka ziół do sałatek (te najbardziej się sprawdzają-greckie, francuskie)
  • trochę czarnego pieprzu

Buraka pieczemy jak w tym przepisie (skracamy tylko czas pieczenia do 40 min), zimnego obieramy i kroimy na bardzo cienkie plasterki, układamy na dużym talerzu. Na buraka kładziemy umytą rukolę i pokrojony ser feta, polewamy przygotowanym sosem (olej, ocet i zioła mieszamy razem, można dodać trochę wody)

Smacznego!

carpaccio z buraka oqchnia

 

carpaccio z buraka oqchnia przekąska przystawka

 

2 komentarzy

  1. Właśnie dzisiaj jadłyśmy zupę krem z buraka 😀 A jutro chyba zrobimy sobie podobną sałatkę 😀

  2. Muszę koniecznie spróbować, wszędzie to zachwalają 😀

Dodaj komentarz