Chipsy z cukinii

O tym, że cukinia jest jednym z moich ulubionych warzyw nie będę pisała. Lubię cukinie w każdej postaci tym razem w wersji słono-ziołowych chipsów, ale zdrowszych bo bez tłuszczów utwardzonych. Są chrupiące, pachną ziołami i smakują wybornie. Zawsze zdrowsza alternatywa do chipsów z paczki i gości można pozytywnie zaskoczyć, gdy podamy im talerz cukiniowych krążków w trakcie oglądania meczu piłki nożnej 😉

Składniki:

  • 1 średnia cukinia
  • sól himalajska
  • ulubione przyprawy ( u mnie: przyprawa hot-spice, zioła prowansalskie, suszona pietruszka i suszona zielona cebulka)

Cukinię myjemy, osuszamy ręcznikiem i kroimy na cieniutkie plasterki. Kładziemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (u mnie dwie blachy) posypujemy solą i mieszanką przypraw. Mix przypraw robimy mieszając różne ulubione smaki. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 100 stopni C (termoobieg) i suszymy ok 1-2 godzin zależy od grubości cukinii. W połowie pieczenia przewracamy na drugą stronę i od czasu do czasu otwieramy piekarnik by pozbyć się pary powstającej w trakcie suszenia. Można jeszcze przyprawić drugą stronę, ja zrezygnowałam 😉

Smacznego!

Frytki z cukini pieczone oqchnia

chipsy-z-cukinii-suszona-cukinia oqchnia

18 komentarzy

  1. uwielbiam chipsy, pomysł dla mnie w sam raz 🙂

    1. Serdecznie polecam

  2. Cukinia w takiej formie bardzo mi się podoba, mniam 🙂

  3. Nie wiedziałam, że można zrobić chipsy z cukinii…Rewelacja :)!

    1. Jak widać można 😉
      Teraz szykuje się na chipsy z buraka.

  4. Nie wiedziałam, że tak fajnie to może wyjść. Muszę wypróbować 😉

  5. Robiłam już chipsy z kalarepy, ale z cukinii jeszcze przede mną 🙂

    1. Ooo z kalarepy? Ciekawa jestem smaku.

  6. Pomysł świetny! 😀 Fajne wykorzystanie cukinii i jakie zdrowe „chipsy” do pochrupania 😀

    1. Fakt, zdrowsza odmiana paczkowanych 😉

  7. Mimo, że cukinię jemy na potęgę to takich chipsów jeszcze nie próbowałyśmy 😀 Chętnie byśmy pochrupały 😀

    1. A są mega smaczne 😉

  8. Fajniuchne! Podoba mi się taki pomysł na chipsy 😉

  9. Świetne! 🙂 Ostatnio udało mi się zgrillować cieniutkie paski cukinii niemal na chrupiąco – pyszne są takie warzywne chipsy 🙂

    1. Na grillu tez fajny pomysł 🙂

  10. Jadłam już takie domowe cuda, ale nigdy nie z cukinii. Chętnie wypróbuję, bo uwielbiam coś chrupać, a to na pewno jest zdrowsza wersja od normalnych chipsów. 😉

    1. Ja polecam i moje dziecię również 🙂

Dodaj komentarz