Chleb bezglutenowy na soku pomarańczowym

Mój kolejny wypiek bezglutenowy i postanowiłam zamienić mleko roślinne na sok owocowy. Wycisnęłam sok z pomarańczy i dodałam do ciasta. Chleb wyszedł bardzo smaczny, smak pomarańczy jest niewyczuwalny, za to ma piękny kolor (zdjęcie tego nie oddaje), jest lekko wilgotny i nie kruszy się tak jak inne wypieki bezglutenowe. Dlatego bardzo serdecznie Wam polecam wypróbować.

Składniki:

  • 100 g mąki ryżowej
  • 100 g mąki jaglanej
  • 100 g mąki gryczanej
  • 50 g skrobi (pszennej bezglutenowej lub kukurydzianej)
  • 50 g siemienia lnianego (mielone lub w całości)
  • 300 ml soku z pomarańczy
  • 200 ml wody
  • 50 g drożdży świeżych (lub suszone ok 1,5 opakowania)
  • 3 łyżki oliwy
  • mała łyżka miodu (lub cukier)
  • łyżeczka soli himalajskiej (lub innej)
  • pieprz czarny do smaku
  • nasiona chia i siemię lniane jako ziarna (można pominąć)

Do naczynia wlewamy sok pomarańczowy oraz wodę, na tyle ciepłą, żeby po wymieszaniu z sokiem wszystko było jeszcze ciepłe. Dodajemy drożdże i dokładnie mieszamy. Dodajemy przesiane mąki, siemię lniane, olej, miód, sól i pieprz. Wszystko mieszamy dokładnie mikserem przez 2-3 minuty. Jeżeli daliśmy całe ziarna siemienia wystarczy powstałe ciasto zblendować na gładką masę. Na końcu dodajemy ziarna siemienia i chia. Przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia (u mnie keksówka). Zostawiamy do wyrośnięcia ok 20-30 minut (zależy jak jest ciepło). Po tym czasie mieszam delikatnie łyżką i zostawiam na kolejne 10-20 minut, aż ciasto wyrośnie do wysokości foremki lub lekko nad. Wstawiam do nagrzanego piekarnika (grzałka górka-dół) na 190 stopni C i pieczemy ok 40 minut. Zostawiamy do przestygnięcia na kratce wyjęte z keksówki. Papier odrywamy dopiero jak chleb będzie chłodny, wtedy dobrze odchodzi.

Do chlebka polecam spróbować serek z jogurtu greckiego

Smacznego!

DSC_1303

 

chleb gryczany bezglutenowy z serkiem labneh z jogurtu greckiego oqchnia.pl

labneh kuli z sera z jogurtu greckiego oqchnia.pl

DSC_1309

 

2 komentarzy

  1. A już kiedyś widziałyśmy taki pomysł aby dodać sok do chleba i może faktycznie kiedyś to wypróbujemy 😀 Piękny chlebuś <3

    1. Dziękuję, polecam bo jest smaczny. Dodatek soku to strzał 10 😉

Dodaj komentarz