Chleb gryczany z czosnkiem i chrzanem

Coraz częściej nasz jadłospis zmienia się na bezglutenowy. Eliminuje się np. mąkę pszenną, zastępując mąką ryżową, kukurydzianą, czy gryczaną. I ta ostatnia może być znakomicie wykorzystana do smakowitych i zdrowych kompozycji, choćby do propozycji śniadaniowych, jak chleb gryczany z czosnkiem i chrzanem.

Właściwości

Gryka jest naturalnie bezglutenowa i bardzo wartościowa odżywczo. 100 g mąki gryczanej zawiera około 12,6 g białka i 10 g oczyszczającego jelita błonnika. Dostarcza również do organizmu potas, fosfor, żelazo, magnez, cynk, miedź, wapń, sód, mangan, a także witaminy: B1, B2, E, PP.
To sprawia, że gryka: obniża poziom cukru we krwi, chroni wątrobę, zapobiega żylakom i hemoroidom, reguluje poziom cholesterolu, poprawia zdolność umysłową, obniża ciśnienie krwi, a także może być elementem diety odchudzającej.
Czosnek, nazywany naturalnym antybiotykiem, m.in. wzmacnia odporność, zmniejsza ryzyko raka, zapobiega kolejnym zawałom serca, obniża poziom cholesterolu, posiada własności antybiotyczne, usprawnia pracę jelit i pobudza system trawienny, obniża ciśnienie krwi.
Właściwości zdrowotne chrzanu są bardzo bogate, w tym antynowotworowe. W medycynie ludowej jest stosowany zazwyczaj na dolegliwości trawienne, katar, chore zatoki, a także bóle reumatyczne, kręgosłupa i głowy.

Składniki

Do przygotowania poczęstunku w postaci chleba gryczanego z czosnkiem i chrzanem, niezbędne są odpowiednie składniki.

I tak należy zgromadzić:

  • 20 g świeżych drożdży;
  • 30 dkg mąki gryczanej;
  • 10 dkg mąki ryżowej (z brązowego ryżu);
  • 1 łyżeczka syropu klonowego;
  • 4-5 ząbków czosnku;
  • 1 łyżeczka soli;
  • 2 łyżki siemienia lnianego;
  • 1 łyżka siemienia lnianego złotego;
  • szklanka gorącej wody;
  • 4 łyżki chrzanu;
  • 2 łyżki skrobi z tapioki;
  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej;
  • 2 łyżki ciepłego oleju kokosowego;
  • 500 ml ciepłej wody.

Ciasto

Przygotowanie chleba rozpoczyna się od wkruszenia drożdży do miseczki. Po dodaniu syropu klonowego, drożdże są mieszane aż do rozpuszczenia. Tak przygotowaną mieszankę trzeba odstawić do chwili, kiedy drożdże się spienią. W tym czasie siemię zostaje zmielone, zalane gorącą wodą, zmiksowane blenderem i odstawione do wystygnięcia. W kolejnym kroku czosnek przeciskany jest przez praskę i ucierany z solą.
Mąkę wraz ze skrobią należy przesiać do dużej miski, dodać drożdże, chrzan, czosnek, siemię lniane i wszystko zalać wodą. Następnie dokładnie wymieszać mikserem lub drewnianą łyżką, aż uzyskane zostanie ciasto o konsystencji gęstniejącego kisielu. Do tak przygotowanego ciasta dodać trzeba 2 łyżki oleju kokosowego i znów dokładnie wymieszać.

Pieczenie

Teraz rozpocznie się proces pieczenia. Dlatego na początku foremkę należy z lekka wysmarować tłuszczem i obsypać mąką lub otrębami, do której zostaje przełożone ciasto. Foremka dla wyrośnięcia ciasta zostaje odstawiona w ciepłe miejsce na około 40 minut. W tym czasie chleb podniesie się o ok. 1/3 swojej objętości.
Piekarnik zostaje rozgrzany do temperatury 190 stopni Celsjusza. Następnie wkładana do niego jest foremka z chlebem i następuje właściwe pieczenie przez 50 minut. Po wyjęciu z piekarnika wypiek pozostaje w foremce jeszcze ok. 15 minut. Na koniec zostaje wyjęty z formy, studzony na kratce i chleb jest gotowy do konsumpcji.