Chleb z ugotowaną kaszą jaglaną bezglutenowy najlepszy na TOSTY

Ostatnio moje chleby bezglutenowe mają w sobie dodatek ugotowanej kaszy jaglanej i uważam, że świetnie się do tego nadaje. Syn, choć jada „normalnie” kradnie mi chleb i przygotowuje z nich przepyszne tosty. No właściwie ja też jestem ostatnio fanką tych tostów i do tego pasta z awokado…..

Składniki:

  • 250 g mąki z kaszy gryczanej niepalonej
  • 250 g mąki ryżowej (Może tez być 400 g mąki gryczanej, 100 g skrobi ziemniaczanej)
  • 250 g ugotowanej kaszy jaglanej zimnej
  • 500 ml wody (lub mleka kokosowego, jogurtu, zwykłego mleka, lub mieszanki wody i mleka)
  • 3 płaskie łyżeczki cukru lub miodu lub melasy
  • 2-3 łyżki oleju rzepakowego lub innego
  • 1 łyżeczka soli
  • Opakowanie drożdży instant (ok 7g)

Wszystkie produkty powinny być w temperaturze pokojowej łącznie z wodą.


Wykonanie w Thermomixie:

  1. Jeżeli mamy kaszę gryczaną i ryż, należy je wcześniej zmiksować . Do misy thermomixa wsypujemy 250 g niepalonej kaszy gryczanej i mielimy (1min /10 obr) przekładamy do innego naczynia. Wsypujemy ryż i postępujemy analogicznie jak z kaszą (1 min/10 obr).
  2. Następnie do zmielonego ryżu dodajemy zmieloną kasze gryczaną, 500 ml wybranego płynu (mleko, mleko kokosowe, jogurt lub mieszanka mleka i wody), dodajemy 250 g ugotowanej kaszy jaglanej, 3 łyżeczki cukru (biały, trzcinowy, palmowy, miód, syrop z agawy, melasa), olej, sól oraz 7-8 g drożdży instant (suszonych).
  3. Wyrabiamy ok 1 minuty /obr 5,5 można włączyć tez wsteczne obroty. Sprawdzamy czy się dobrze wymieszało, jeżeli nie to kopystką zdejmujemy ze ścianek naczynia niewymieszane ciasto i ponownie uchamiamy TM. Ciasto powinno być dość gęste*
  4. Gdy składniki się połączą przekładamy ciasto do przygotowanej wcześniej keksówki **(1 większa lub dwie mniejsze) aby ciasto wypełniło formę w ½ lub ¾ . Zostawiamy do wyrośnięcia, ale trzeba uważać aby ciasto nie wyrosło za bardzo. Mniej więcej na równo lub lekko poniżej formy. Czas wyrastania jest orientacyjny raz jest to ½ godz., 45 min, a innym razem 1 godz. Następnie delikatnie przenieść formę z ciastem do piekarnika i piec 10 minut w 220 stopniach C, a kolejne 50 minut w 190 stopniach C (grzałka góra-dół).
  5. Po upieczeniu , wyciągamy z piekarnika na kratkę wyjmując z formy, a po 15 minutach zdejmujemy papier i dalej studzimy. Ja często , gdy chleb ostygnie kroję na cieniutkie kromeczki i zamrażam po 4 sztuki. Zawsze jak mam ochotę to wyciągam i albo podgrzewam na patelni lub w tosterze. Pycha

Wykonanie przy użyciu miksera bądź blendera

  1. Wszystkie odmierzone składniki łączymy ze sobą w blenderze lub mieszamy mikserem ok 2-4 min, aż wszystkie składniki się połączą.
  2. Jeżeli chcemy mieć gładką konsystencje wtedy najlepiej użyć blendera i wyrabiać ok 3 min. Ciasto powinno być dość gęste*.
  3. Gdy składniki się połączą przekładamy ciasto do przygotowanej wcześniej keksówki **(1 większa lub dwie mniejsze) aby ciasto wypełniło formę w ½ lub ¾ . Zostawiamy do wyrośnięcia, ale trzeba uważać aby ciasto nie wyrosło za bardzo. Mniej więcej na równo lub lekko poniżej formy. Czas wyrastania jest orientacyjny raz jest to ½ godz., 45 min, a innym razem 1 godz. Następnie delikatnie przenieść formę z ciastem do piekarnika i piec 10 minut w 220 stopniach C, a kolejne 50 minut w 190 stopniach C (grzałka góra-dół).
  4. Po upieczeniu , wyciągamy z piekarnika na kratkę wyjmując z formy, a po 15 minutach zdejmujemy papier i dalej studzimy. Ja często , gdy chleb ostygnie kroję na cieniutkie kromeczki i zamrażam po 4 sztuki. Zawsze jak mam ochotę to wyciągam i albo podgrzewam na patelni lub w tosterze. Pycha.

*jeżeli ciasto wydawałoby się za płynne można dodać kilka łyżek płatków owsianych i przed wlaniem do keksówki przemieszać,

**keksówkę wykładam papierem do pieczenia i lekko smaruję olejem. Można wysypać mąką ryżową bądź kukurydzianą.

Smacznego!

 

4 komentarzy

  1. Takiego jeszcze nie robiłam 😉 Z chęcią wypróbuję przepis

  2. Bez wątpienia jest przepyszny a tosty to już w ogóle mega 😀

  3. Cudowny chleb! Na pewno będę robić 🙂

  4. Chętnie spróbuję tego chlebka 🙂

Dodaj komentarz