Chlebek bezglutenowy z cukinią

I kolejny chlebek bezglutenowy…. Oczywiście żaden nie dorówna wypiekowi z piekarni z glutenem, ale każdy kolejny wypiek zbliża mnie do ideału 😉 najsmaczniejsze wg. mnie są chleby mające w swym składzie jako główny składnik …mąkę z ryżu.

Dziś przepis na bezglutenowy chleb z cukinią

Składniki:

  • 300-400 g cukinii (bez nasion) + ½ łyżeczki soli
  • 2 łyżki siemienia lnianego (złotego) lub nasiona chia + 100 ml wrzątku
  • 200 g mąki ryżowej
  • 200 g mąki gryczanej lub owsianej
  • 100 g mąki ziemniaczanej lub tapioki
  • 2 łyżeczki soli himalajskiej
  • 1 op. drożdży suchych
  • ½ łyżeczki gumy ksantanowej (opcjonalnie)
  • 300 ml wody letniej
  • 2-3 łyżki wody po ogórkach kiszonych (opcjonalnie)
  • 1 płaska łyżeczka cukru

 

Z cukinii wydrążamy nasiona, jeżeli skórka jest bardzo twarda usuwamy. Kroimy na kawałki (waga 300-400 g) i wrzucamy do misy blendera i miksujemy delikatnie na drobno, ale nie na papkę. Można też zetrzeć cukinie na tarce o grubych oczkach. Przekładamy na sitko lekko solimy, mieszamy i odstawiamy, aż nadmiar wody spłynie/ ok ½ -1 godziny/ w tym samym czasie zalewamy siemię lniane 100 ml wrzątku, mieszamy i odstawiamy.

Mąki mieszamy ze sobą, dodajemy suche drożdże, sól oraz cukier. Następnie dodajemy cukinie, wodę,  wodę po ogórkach  i siemię lniane. Mieszamy łyżką, aż do połączenia składników. Średnią keksówkę smarujemy olejem i przekładamy ciasto, lekko wyrównujemy. Odkładamy w ciepłe miejsce na ok 30-45 min (aż urośnie do wysokości formy). Następnie wkładamy delikatnie do piekarnika nagrzanego do 210 stopni C na ok 10 min, po tym czasie zmniejszamy temperaturę do ok 180 stopni C i pieczemy jeszcze 50 min do zrumienienia. Można przed włożeniem do piekarnika posypać ulubionymi nasionami.

Po upieczeniu wyciągamy z foremki na kratkę do całkowitego wystygnięcia.

Smacznego!

 

2 komentarzy

  1. Wygląda super 🙂 Szkoda, że nie ma zdjęcia w przekroju 🙂

    1. No nie zdążył się sfotografować tak szybko znikł 🙂

Dodaj komentarz