Chlebek ziołowy

Chlebek ziołowy moje nowe odkrycie z przepisów thermomixa. Cóż… będąc na diecie bezglutenowej nie róbcie go w domu bo wszystko przepadnie. Zjadłam i nie żałowałam! co gorsze 😉 był meeeega smaczny i kolejny dzień zrobiony ponownie i kolejny i wszystkie zjedzone. Goście zadowoleni… czego chcieć więcej zapraszam po przepis.

Składniki:

  • 600 g mąki pszennej
  • 300 g letniej wody
  • 40 g świeżych drożdży
  • ½ łyżeczki cukru (lub miodu)
  • 2 łyżeczki soli himalajskiej
  • 50 g oleju (u mnie rzepakowy)

Składniki na masło ziołowe*

  • 2 ząbki czosnku
  • 2 cebule ok 100 g
  • 1-2 pęczki pietruszki (same liście) ok 10 -15 g
  • pęczek bazylii (lub 2 łyżeczki ziół prowansalskich)
  • masło ok 90 g (w przepisie oryginalnym 120 g, ale uważam, że to za dużo)
  • 1 łyżeczka soli himalajskiej

Do naczynia włożyć mąkę, ciepłą wodę, drożdże, cukier, sól oraz olej i dobrze wyrobić ok 2-4 minut aż przestanie się kleić do rąk (thermomix 2 min/znaczek kłosa). Ciasto po wyrobieniu rozwałkować (podsypać minimalnie mąką) na prostokąt ok 30×40 cm.

Pietruszkę, czosnek, bazylię (lub zioła prowansalskie), ćwiartki cebuli rozdrobnić przez chwilę blenderem (thremomix 8s/obr5) dodać miękkie masło pokrojone na mniejsze kawałki oraz sól i wymieszać z rozdrobnionymi ziołami (thermomix 25 s/obr6).

 

Masło rozsmarować na cieście i pokroić na paski szerokości ok 5 cm. Do natłuszczonej formy (u mnie prostokątne naczynie do zapiekania-może być duża tortownica, dwie keksówki…) układamy paski ciasta zwinięte w harmonijkę.

 

Następnie wkładamy do piekarnika nagrzanego na 200 st. C na 20-25 minut (u mnie 5 min termoobieg potem grzałka góra-dół). Wyciągamy z piekarnika podajemy na stół i zajadamy, gwarantuję zniknie szybko 😉

Smacznego!

*jak macie imprezę to polecam najpierw zrobić masło ziołowe i gdy przyjdą goście robicie szybko ciasto, smarujecie i do piekarnika.

 

 

1 komentarz

  1. Wygląda imponująco 😀

Dodaj komentarz