Chlebek ziołowy.

Zapraszając znajomych do naszego domu staramy się jak najlepiej ich ugościć. Spędzamy wiele godzin w kuchni, aby przygotować pyszne dania, które zachwycą naszych gości. Czasami warto jednak postawić na przepisy, które mimo swej prostoty zachwycają smakiem, idealnie sprawdzają się również jako przekąska w trakcie spotkania z przyjaciółmi. Jedną z takich propozycji jest chlebek ziołowy. Jest on szybki w wykonaniu, a jego smak przyciąga każdego – właśnie z tego względu warto przygotować podwójną porcję tego przysmaku. Chętnie podzielimy się z wami przepisem, z którym będziecie mogli wykonać to danie.

Składniki

Składniki niezbędne do wykonania ciasta na chlebek to:

  • 40g drożdży
  • 3/4 szklanki ciepłego mleka
  • 1/2 szklanki ciepłej wody
  • 600g mąki
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 4 łyżki oliwy z oliwek.

Do przygotowania masełka potrzebne będą Ci:

  • 120g masła
  • 3 łyżki posiekanego koperku
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 3 łyżki posiekanej bazylii
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżeczka soli.

Większość tych składników na pewno posiadasz w domu, dlatego przed przygotowaniem chlebka ziołowego nie będziesz musiał wychodzić nawet do sklepu przygotowując się do niezapowiedzianych gości.

Przygotowanie – krok po kroku

W jaki sposób wykonać chlebek ziołowy? Pierwszym krokiem, który powinniśmy wykonać jest przygotowanie masełka ziołowo-czosnkowego. W tym celu należy rozgnieść czosnek, wymieszać go z masłem i przyprawami, a następnie zmiksować. Następnym krokiem jest wykonanie ciasta. Drożdże należy rozkruszyć w przygotowanej misce i dodać wodę, mleko, 1 łyżkę mąki oraz cukier. Wszystkie składniki mieszamy i pozostawiamy na 15 minut do wyrośnięcia. Po 15 minutach do ciasta dodajemy mąkę z solą, wbijamy jedno jajko i wszystkie składniki mieszamy. Na koniec dodajemy oliwę z oliwek. Ciasto wyrabiamy na gładkie i elastyczne. Dzielimy je na 3 części, każdą z nich cieniutko rozwałkowujemy na prostokąty i smarujemy przygotowanym wcześniej masełkiem na całej powierzchni – prostokąty tniemy na 4-5 pasków. Każdy z nich zwijamy w harmonijkę i układamy obok siebie w tortownicy wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia. Tak przygotowane ciasto odstawiamy na 15 min do ciepłego miejsca. Po upływie tego czasu ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na pół godziny.
W ten sposób upieczony chlebek ziołowy możemy podawać w formie niepokrojonej. Zazwyczaj jest on rozrywany przez gości, którzy urywają sobie kawałeczki tego przysmaku. Gwarantujemy Ci, że chlebek ten zachwyci twoich znajomych i stanie się główną atrakcją wieczoru.