Ciasteczka digestive

Bardzo fajne ciasteczka, można je podjadać, są fajną propozycja do spodów pysznych ciast i tortów, bazą bajaderek. Słodkie, kruche po prostu pyszne 😉 Jeżeli wolicie bardziej zwarte ciasteczka należy zmniejszyć ilość płatków owsianych na rzecz mąki. Polecam i do dzieła… pamiętajcie chrupanie uzależnia 😉

Składniki:

  • 200 g mąki pełnoziarnistej
  • 200 g płatków owsianych
  • 150 g cukru trzcinowego lub palmowego (biały też może być )
  • 180 g klarowanego masła (dla tych co mogą może być zwykłe)
  • 100 g masła orzechowego
  • 2-5 łyżek wody (może być mleko kokosowe lub zwykłe)
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli

Płatki owsiane zmielić w blenderze.  Ja mielę nie zupełnie na mąkę, lubię jak są wyczuwalne kawałeczki. Dodać mąkę, masło, masło orzechowe, sól, sodę i dokładnie wyrobić ręką dodać trochę wody by ciasto było lekko wilgotne. Odstawić do lodówki na kilka minut. Ciasto najlepiej rozwałkować pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia bo może się rozpadać. Trochę ciastka dla cierpliwych, ale efekt wart zachodu. Wykrawać kółka szklanką można też poprosić dzieci o zrobienie wzorków. Układamy na papierze do pieczenia i wkładamy do nagrzanego piekarnika na 180 stopni C . Pieczemy  ok 15-20 min do lekkiego zrumienienia.  Przechowujemy w słoiku lub puszcze.

Smacznego!

ciastka digestive owsiane oqchnia

1 komentarz

  1. Szczególnie płatki owsiane uwielbiamy dodawać do takich wypieków 😀 Fantastyczne ciacha 😀

Dodaj komentarz