Ciasteczka przepyszne z płatków owsianych i włoskich orzechów

Dziś przepis na ciastka zainspirowane przepisem z thermomixa – ciasteczka na myślenie, oczywiście zmieniony przeze mnie troszkę. Jeżeli chodzi o wykonanie, ciasteczka zrobimy wykorzystując zwykły blender 😉 Są naprawdę bardzo dobre i przed łasuchami trzeba chować bo znikają w ekspresowym tempie 😉 kaloryczność 1 sztuki to ok 105 kcal . Wystudzone ciasteczka wkładam do wielkiego słoja i wydzielam po jednym po czym chowam w sekretne miejsce.

Składniki na ok 50 ciasteczek:

  • 100 g orzechów włoskich
  • 80 g czekolady gorzkiej (70%)
  • 100 g daktyli (można zastąpić suszonymi morelami lub żurawiną)
  • 170 g masła
  • 120 g masła orzechowego (100%)
  • 100-120 g cukru trzcinowego nierafinowanego (lub ksyliolu)
  • 2 płaskie łyżeczki sody lub proszku do pieczenia
  • 300 g płatków owsianych (u mnie błyskawiczne)
  • 2 jajka M
  • 40 g mąki pszennej (można dać 60 g pomijając wiórki kokosowe)
  • 30 g wiórków kokosowych
  • 20 g sezamu (opcjonalnie)

Do blendera wrzucamy orzechy włoskie i połamaną czekoladę i rozdrabniamy na mniejsze kawałeczki (wielkości soczewicy)(TM 3s/obr.7) przesypujemy do miski. Do blendera dodajemy pokrojone na 3 części daktyle i blendujemy jak wyżej. Przesypujemy do miski z czekoladą i orzechami. Masło roztapiamy w garnku (TM pokrojone masło podgrzewamy (3min/70 stopni C, obr.1) , dodajemy masło orzechowe, cukier i jajka i mieszamy łyżką lub mikserem, aż do połączenia składników (TM 15s/obr.5), dodajemy płatki owsiane, mąkę pszenną, proszek do pieczenia, wiórki kokosowe i sezam i mieszamy (TM 15s/obr.5). Do powstałej masy dodajemy zmielone wcześniej daktyle, orzechy i czekoladę i wszystko razem łączymy (TM 15s/obr.4). Z ciasta formujemy kulki, które spłaszczamy i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia zachowując odstępy pomiędzy ciasteczkami (trochę podrosną). Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni C (grzałka góra-dół) i pieczemy ok 10-15 minut do lekkiego zrumienienia. Ciasteczka po wyjęciu z piekarnika wykładamy na raszki do ostygnięcia.

Smacznego!

 

3 komentarzy

  1. najlepsze owsiane ciasteczka, bez dwóch zdań 😀

  2. najlepsze owsiane ciasteczka ever 😀

  3. Chrupałybyśmy aż by nam się uszy trzęsły 😀

Dodaj komentarz