Ciasto buraczkowo-czekoladowe z lodami bezglutenowe

Uwielbiam, uwielbiam…. Zrobiłam w miesiącu sześć razy. To chyba jakieś braki ciastowe, fakt od maja nie jem glutenu i miałam z początku zagwozdkę co jeść, ale teraz jest bardziej różnorodnie niż przed odstawieniem 😉

Ciasto polecam z całego serca, wiele osób prosiło mnie o przepis (bo na facebooku już chwaliłam się wypiekiem) dlatego wystawiam, choć ciągle nie zrobiłam typowo pod bloga zdjęcia, ciasto szybko zjedzone, a okruchom zdjęcia robić nie będę. Kto próbował nie wierzył, ze bez mąki i z buraków. Nie musicie wierzyć na słowo…spróbujcie.

Składniki:

  • szklanka puree z buraków * (ok.220 ml)
  • 4 jajka
  • 1/3 szklanki cukru palmowego ( lub trzcinowego lub białego)
  • 70 g orzechów włoskich (mogą być też migdały)
  • 70 g mąki jaglanej (może być inna np. z ciecierzycy lub jak ktoś może z pszenicy)
  • 1-2 łyżki masła orzechowego + 2 łyżki oleju rzepakowego (jak brak masła orzechowego to 4 łyżki oleju)
  • 3 czubate łyżki kakao (jeżeli nie możemy kakao dodajmy 2-3 karobu jest mega smaczne i przetestowane)
  • szczypta soli (u mnie himalajska)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

Do ostudzonego puree (buraka blendujemy na gładką masę blenderem) dodajemy 4 jajka i mieszamy łyżką, następnie dodajemy kakao, masło orzechowe, olej, cukier, proszek, sodę, sól i dokładnie mieszamy. Orzechy włoskie wkładamy do dzbanka blendera razem z odmierzoną mąką i miksujemy chwilę na drobno. Zmielone orzechy i mąkę wsypujemy do masy i mieszamy. Keksówkę lub inną formę wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy naszą masę buraczkową. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w temp 180 stopni C ( grzałka góra-dół) przez ok 40-50 minut. Sprawdzamy patyczkiem jeżeli jest mokry z ciastem to zostawiamy jeszcze na kilka minut). Nasze ciasto może popękać na górze, ale to normalne.

Wyciągamy z piekarnika, delikatnie odrywamy papier po bokach i studzimy na kratce.

ciasto buraczano czekoladowe z lodami oqchnia.pl

*buraki myjemy i bez obierania układamy każdego osobno w folii aluminiowej (świecącym do wewnątrz) i pieczemy w piekarniku ok 1-1,5 w zależności jak duże są buraki. Do naszego puree wystarczy ok 2 szt. Ja zawsze piekę więcej i mam i do sałatki i do carpaccio z buraka, takie upieczone wytrzymają w lodówce kila dni, a i smak lepszy od gotowanego.

Propozycja podania:

Na ciepłe jeszcze ciasto kładziemy plaster lodów (mnie rolada lodowa) ukrojony nożem i przykrywamy drugim kawałkiem ciasta (taki sandwich). Możemy przyozdobić bitą śmietaną i startą gorzką czekoladą.

Smacznego!

ciasto buraczano czekoladowe z lodami oqchnia.pl2

10 komentarzy

  1. […] 2 upieczone buraki (sposób przygotowania) […]

  2. Twoje ciasto wygląda pysznie, bardzo fajny przepis 🙂

    1. I jaka pyszna 🙂

  3. Pycha ciacho! Można się nim zajadać bez końca 🙂

    1. Oj tak wciąga i to bardzo 🙂

  4. Jak już sobie ten smak wyobrażamy to aż ślinka cieknie a co dopiero jakbyśmy miały takie cudo przed sobą <3

    1. Z lodami jeszcze 🙂

Dodaj komentarz