Cukier palmowy

Kupiłam z ciekawości i nie zawiodłam się. Smakuje rewelacyjnie (jak na cukier). Ja wyczuwam w nim smak miodu i karmelu. Jest troszkę mniej słodki od klasycznego cukru, ale uważam, że jest to zaletą. Ma bardzo miękką konsystencję i choć jest w postaci bryły można go swobodnie kroić nożem. Występuje w postaci zbitej bryły, która kruszy się lub ciągnie. Spotykany jest też w postaci syropu lub w formie skrystalizowanej, zależy to od ilości wody w produkcie (im mniej wody tym jest bardziej twardszy). Czasami, głownie w Tajlandii występuje z domieszką innych cukrów i sprzedawany w postaci białych twardych kropel.

Pozyskiwany jest z kilku rodzajów palm od daktylowej po kokosową i ich odmiany. Głównie stosowany w Malezji i Tajlandii. Palmy są nacinane, z nacięć tych wypływa sok z którego zostaje odparowywana wilgoć, a to co zostaje podgrzewa się by pozbyć się reszty wody. Sok w miarę odparowywania wody zmienia barwę na brązową i zmienia też konsystencję na bardziej gęstą.

Dla cukierników jest pożądanym cukrem ze względu na niską temperaturę topnienia i wysoka temperaturę spalania, dlatego wykorzystywany jest do przygotowywania dań z woka.

Od innych cukrów wyróżnia go niski indeks glikemiczny (nie mylić z wartością kaloryczną, która jest duża 389 kcal/100 g) znaczy to ,że nie wywołuje nagłych zwyżek i niedoborów cukru w organizmie, dlatego wybierając cukier warto zwrócić na to uwagę. Idealnie nada się dla diabetyków, dla których wartość glikemiczna spożywanych produktów powinna być niska i tak dla naszego wspomnianego cukru  wynosi 35.

Jest bogaty w minerały i witaminy, zawiera m.in. potas, magnez, cynk i żelazo, natomiast witaminy to głównie B1, B2, B3, B6 oraz witamina C. Jego skrystalizowana forma ma działanie wykrztuśne i działa łagodząco na ból gardła.

W kuchni zastąpić może cukier biały i trzcinowy. Nadaje się do deserów, ciasta, kawy, herbaty, a także nadaje fajny smak koktajlom owocowym i pikantnym daniom.

Jego cena w zależności od sklepu różni się, ale można go dostać już za 15 zł/kg.

cukier palmowy oQchnia.pl

2 komentarzy

  1. […] delikatne, smaczne, nie za słodkie, więc jeżeli ktoś woli słodsze może dodać więcej cukru. Cukier palmowy można zastąpić cukrem pudrem, ksylitolem lub […]

  2. […] łyżki cukru palmowego (cukier kryształ, palmowy, syrop klonowy lub […]

Dodaj komentarz