Dynia mięsem faszerowana

Dynia w tym okresie to warzywo, które króluje u nas w kuchni. Ciastka, zupy, dania główne, zapiekanki…. Wiele pysznych dań. Tym razem młody chciał cukinię faszerowaną no to zrobiłam dynię… 😉

Składniki:

  • dynia hokkaido ok 700 g
  • 400 g mięsa mielonego
  • ryż gotowany (ok 4-5 łyżek)
  • pęczek pietruszki
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 ml passaty pomidorowej
  • majeranek 1-2 łyzki
  • pieprz i sól
  • 3 suszone pomidory z oliwy
  • plus ulubiona przyprawa do mielonego
  • jajko

Dynie hokkaido dokładnie myjemy (tej dyni nie trzeba obierać) , odkrawamy kapelusik i wybieramy nasiona ze środka. następnie dynię smaruje wewnątrz olejem i solę.

Mięso podsmażam na oleju dodając pokrojoną cebulę i czosnek, doprawiam do smaku solą i pieprzem. Gdy mięso przestygnie dodaję majeranek, pokrojone suszone pomidory, pietruszkę zieloną i jajko. Dokładnie mieszam, następnie dodaję ryż gotowany (tyle ile lubimy, ale odradzam duże ilości bo farsz będzie suchy) i passatę lub jeżeli nie mamy to ketchup. Tak przygotowanym farszem nadziewam dynię, zamykam kapelusikiem i wstawiam do piekarnika nagrzanego na 180 stopni C na ok 40 min. Dynię można włożyć do żaroodpornego naczynia i tak upiec wtedy nam się nie przypali w niektórych miejscach. Pod koniec pieczenia, kapelusik zdejmujemy i posypujemy startym żółtym serem.  Aby sprawdzić czy dynia jest dobra wbijamy patyczek, który musi wchodzić bez oporu.

Smacznego!

dynia hokkaido faszerowana mięsem mielonym oqchnia1

dynia hokkaido faszerowana mięsem mielonym oqchnia

4 komentarzy

  1. Ja właśnie kupiłam cukinie do faszerowania 🙂

  2. Wow, to musi być pycha 😀

  3. Rzeczywiście dynia to przysmak pierwszorzędny- zarówno walory smakowe jak i odżywcze! Dlatego warto szukać przepisów, żeby to warzywo nie znudziło nam się!

  4. Czym by dyni nie nadziać czy na słodko czy wytrawnie zawsze będzie przepyszna <3

Dodaj komentarz