Dyniowe ciasteczka bezglutenowe – szybkie

Bardzo szybki smaczny przepis na dyniowe ciasteczka i to bez mąki pszennej. Lubimy je nadziewać powidłami lub po prostu takie zajadać. Syn zabiera do szkoły, a ja mam pewność, że ta słodycz jest troszkę zdrowsza od tych sklepowych łakoci. Niedługo przepis na podobne ciasteczka tylko dla mniejszych dzieci – bobasów 😉

Składniki:

  • 200 g puree z dyni (ok 1 szklanka)
  • 2 jajka
  • 240 g mąki bezglutenowej (mieszanka uniwersalna)
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia (bezglutenowego)
  • 2 łyżki masła orzechowego (można pominąć)
  • 50 g masła (w temp pokojowej) może być klarowane lub bezlaktozy
  • ¼ szklanki oleju rzepakowego
  • ½ szklanki cukru (dowolnego lub ksylitolu)
  • sól do smaku
  • kilka kropli olejku pomarańczowego

Masło mieszamy z cukrem (można ręką lub mikserem) następnie dodajemy olej, masło orzechowe i jajka. Mieszamy do połączenia składników. Następnie dodajemy puree z dyni, olejek i dosypujemy makę z proszkiem. Mieszamy i odstawiamy do lodówki na ok pół godziny.

Na papier do pieczenia nakładamy łyżką porcje ciasta (nie wyrównujemy) w odstępach, ponieważ wyrośnie. Pieczemy w nagrzanym piekarniku 180 stopni C (termoobieg) ok 13-15 minut – druga partia ciasta bez termoobiegu. Ciastka na drugi dzień będą miękkie. I takie najlepiej nadziewać powidłami przykrywając drugim ciastkiem.

Czasami na drugi dzień wkładam ciastka na raszki do piekarnika (150 st. C) następnie wyłączam grzanie uchylam piekarnik zostawiam termoobieg i czekam aż ciasteczka lekko wyschną. Wtedy są chrupiące. Pycha.

Smacznego!

ciasteczka dyniowe bezglutenowe szybkie oqchnia3

3 komentarzy

  1. Nadziane powidłami to musi być miazga <3

  2. Ciekawy przepis. Moja luba uwielbia dynie. Spróbuje zrobić.

    1. Polecam napewno będą smakować. Polecam do ciasta dodać pokrojoną gorzką czekoladę 🙂

Dodaj komentarz