Dżem z mrożonych owoców na agarze – szybki domowy

Zimą gdy kończą sie zapasy, dziecko woła dżem, a ja…. na szczęście w zamrażalniku znajdują się zapasy mrożonych malin i truskawek, nawet czerwona porzeczka się znalazła 🙂 W sklepach można kupić w dobrej cenie worek mrożonych owoców i przygotować dżem, lepiej niż kupować słoik z gotowym. Jeżeli nie macie nic przeciwko żelatynie to możecie ją dodać. Ja z czystej ciekawości zrobiłam z agarem i wyszedł super. Dla tych co nie wiedzą, agar jest substancją żelującą otrzymywaną z glonów, świetnie sprawdza się w diecie wege, tężeje w temperaturze pokojowej i jest łatwostrawna. Żelatyna nie poradzi sobie z kiwi, a agar tak 🙂 Jeżeli chodzi o smak dla mnie wogóle nie wyczuwalna.

Składniki :

  • 1,5 kg truskawek mrożonych
  • 250 g malin mrożonych
  • 250 g czerwonej porzeczki
  • cukier do smaku (u mnie była szklanka ksylitolu, ale może być każdy inny i w dowolnej ilości)
  • 2 płaskie łyżki agaru
  • sok z połowy większej cytryny

Owoce włożyć do garnka posypać cukrem, lekko podgrzewać, aż puszczą sok, następnie gdy się rozmrożą zblendować na gładką masę i dodać sok z połowy cytryny. Podgrzewać, aż będą bardzo gorące, dodać agar i wymieszać. Przełożyć do wyparzonych słoików*

Smacznego!

*słoiki i nakrętki należy zalać wrzątkiem, po kilku minutach wylać wodę i nałożyć dżem. Nakrętki bardzo dokładnie wytrzeć i zakręcić słoiki. Ja ich już nie pasteryzuję, jak ostygną wkładam do lodówki. Na te cztery słoiczki zawsze znajdzie się miejsce 🙂

dżem z owoców mrożonych na agarze oqchnia maliny jeżyny1

4 komentarzy

  1. Domowy dżemik jest pyszny i wiadomo, co jest w środku : )

  2. Wyjadałybyśmy prosto ze słoiczka <3

  3. nie ma to jak domowy dżem 🙂

    1. Oj taak. Przynajmniej są tam owoce 😉

Dodaj komentarz