Ekspresowy jabłecznik z kaszy jaglanej nr 2

Stwierdziłam, że zrobię kolejny wpis na temat jabłecznika z kaszy jaglanej. Taka wersja na szybko dla zapracowanych. Zamiast iść do sklepu po kolejne ciacho napakowane cukrem i białą mąką lepiej kupić w sklepie słoik jabłek prażonych (mniejsze zło) wiem, że czasami naprawdę nie ma czasu na obieranie tarcie i takie tam inne…. Także do wykonania jabłecznika wystarczy kubek kaszy jaglanej, szklanka tartych orzechów i słoik jabłek.

Składniki:

  • 1 kubek suchej kaszy jaglanej /300 ml/
  • 1 słoik prażonych jabłek /700 g/
  • 1 łyżka cynamonu cejlońskiego
  • 1 szklanka mielonych orzechów (włoskie, laskowe, migdały, ziemne)
  • 3 łyżki cukru trzcinowego, palmowego (lub namoczone wcześniej, odcedzone i zblendowane daktyle w ilości ok ½ -1 szklanki)

Kasze jaglaną płuczemy na sitku pod bieżącą wodą, aż będzie czysta woda i przelewamy na koniec wrzątkiem. Następnie zalewamy 1¾ kubka wody*, lekko solimy i gotujemy pod przykryciem na wolnym ogniu, aż kasza wciągnie cały płyn. Nie podnosimy pokrywki w trakcie gotowania. Kaszę odstawiamy (po ok 15 minutach gotowania) niech dojdzie. Schładzamy. W zimowe dni wystarczy wystawić na dwór i po godzinie mamy zimną kaszę 😉

Schłodzoną kaszę rozdzielamy widelcem na drobno w garnku, w którym się chłodziła, dodajemy tarte migdały lub inne orzechy oraz łyżkę cynamonu cejlońskiego. Dosładzamy pastą z daktyli lub cukrem. Wszystko ma być sypkie. Na dno tortownicy (u mnie 26 cm średnicy) wyłożonej papierem i lekko natłuszczonej wysypujemy ¾ kaszy, wyrównujemy silikonową szpatułką dociskając. Na kaszę nakładamy jabłka, a na wierzch resztę kaszy i wyrównujemy.

Nakrywamy folią aluminiową i wkładamy do nagrzanego piekarnika (180 stopni C grzałka góra-dół) na pół godziny, następnie zdejmujemy folię i pieczemy kolejne 30 minut. Wyciągamy z piekarnika, obręcz tortownicy zdejmujemy jak troszkę przestygnie. Można schłodzony posypać cukrem pudrem.

*jeżeli mamy wodę po moczeniu daktyli warto ja wykorzystać do ugotowania kaszy jaglanej. Jest słodsza i smaczniejsza 😉

Smacznego!

Inne przepisy na pyszne jabłeczniki:

jabłecznik z kaszy jaglanej nr 1

jabłecznik bezglutenowy

jabłecznik szybki

 

3 komentarzy

  1. zdecydowanie ta wersja jabłecznika – szybka i łatwa i na pewno pychota 🙂 🙂 🙂

  2. Jak prosto a jak pysznie <3

  3. Świetny pomysł na jabłecznik 🙂

Dodaj komentarz