Falafel pyszny zamiennik klasycznego mielonego

Falafel czyli przepyszne kuleczki z ciecierzycy. Dla wszystkich roślinożerców, ale i mięsożerców polecam jako miłą odmianę. U mnie od czasu do czasu taka miła odmiana mile widziana 😉 Oczywiście możecie zrobić je wg własnych upodobać smakowych, ja również zrobiłam je z przyprawami nietypowymi dla kuchni arabskiej, a bardziej regionalnej polskiej 😉 dajecie co lubicie, a i tak będą smaczne z zewnątrz chrupiące w środku delikatne.

 

Składniki:

  • 400 g suchej ciecierzycy (gotowana nie nadaje się!)

  • 3 ząbki czosnku

  • 2 średnie cebule (u mnie czerwona i biała)

  • pęczek pietruszki

  • 2 łyżeczki soli himalajskiej

  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

  • 2 łyżeczki suszonego majeranku

  • pieprz czarny

  • ½ łyżeczki startej gałki muszkatołowej

  • mieszanka ulubionych ziół do mięsa mielonego (1-2 łyżeczki)

  • można dodać paprykę słodką i ostrą

 

Ciecierzycę namaczam w wodzie przez całą noc (najlepiej 24 godziny) wody powinno być trzy razy więcej niż ziaren. Po namoczeniu waga wzrośnie z 400 na ok 800-900 g. Są dwie opcje można podsmażyć cebulkę z czosnkiem lub dać surowe do farszu.

Cebule siekamy (TM 5 obr./5 s) i podsmażymy na małej ilości oleju (TM 4 min/obr2/Varoma) następnie czekamy aż przestygnie i dodajemy namoczoną ciecierzycę, sodę, pietruszkę i resztę przypraw, mielimy do czasu gdy zacznie się kleić i będzie można formować kulki. Jeżeli nie mamy mocnego blendera to warto posłużyć się maszynką do mielenia mięsa. W TM zajmuje to ok 1,5-2 minut na obrotach 6-9 (co jakiś czas mieszamy kopystką farsz). Na papier do pieczenia kładziemy uformowane kulki wielkości orzecha włoskiego, można je lekko spłaszczyć. Nagrzewamy olej na patelni taką ilość by kulki były do połowy zanurzone. Następnie po ok 2 minutach boki zaczną się rumienić  to znak, że należy przewrócić falafele na drugą stronę. Po usmażeniu przekładamy na ręcznik papierowy i od razu serwujemy. U nas najczęściej z sosem śmietanowo -czosnkowym z dużą ilością sałaty z plastrami czerwonej cebuli.

 

Smacznego!

 

 

 

Dodaj komentarz