Gofry brokułowe z piekarnika

Zrobiłam gofry, ale inne niż wszystkie. Bardzo smaczne z posmakiem brokułów i czosnku do tego dodatek kwaśnej śmietany …. niebo w gębie. Przepis zobaczyłam na stronie lawendowego domu, a jedynie co zmieniłam w przepisie to dodatek sera typu bałkańskiego. Gofry z piekarnika nie są tak chrupiące jak z gofrownicy, ale znalazłam i na to sposób. Po upieczeniu, ostygnięciu wkładałam do…tostera. Można przygotować na imprezkę dzień wcześniej, a jak goście przyjdą wtedy podgrzewamy w tosterze i podajemy. Sądzę, że dodatek wędzonego łososia też by tu pasował. Raczej bita śmietana i cukier nie wchodzą w grę 😉

Składniki:

  • 350 g brokułów (ugotowanych i schłodzonych)
  • 200 g sera półtłustego
  • 100 g sera typu bałkańskiego
  • 1 ½ szklanki mleka
  • 2 jajka
  • 2 szklanki mąki pszennej (niedługo spróbuję z bezglutenową)
  • 1 ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • sól i pieprz
  • cebula
  • 1 -2 ząbki czosnku
  • 1/4 szklanki oleju rzepakowego

Brokuły i ser blendujemy na gładką masę dodajemy mleko, jajka, olej oraz doprawiamy solą i pieprzem i dokładnie mieszamy. W drugiej misce łączymy mąkę, sodę i po wymieszaniu dodajemy masę brokułowo-serową. Na koniec dodajemy drobno posiekaną cebulkę, czosnek. Masą wykładamy formę silikonową w formie gofrów i wkładamy do piekarnika nagrzanego na 200 stopni C  (termoobieg 180 stopni C) i pieczemy ok 15-18 minut. Gdy mamy gofrownicę wystarczy ok 5-7 minut.

Podajemy z kwaśną śmietaną lub jogurtem greckim.

Smacznego!

gofry brokułowe oqchnia.pl

11 komentarzy

  1. Są mega 😀
    Pozdrawiam.

  2. Ale czad! Muszę tego spróbować 🙂 od dawna traktuję brokuły jakoś po macoszemu.

  3. Bardzo mi się podobają te goferki 🙂

    1. Bardzo się cieszę 🙂

  4. Cudowne i bardzo pomysłowe gofry. Pycha! <3

  5. Fantastyczna sprawa takie wytrawne gofry 🙂

    1. Oj tak, i jako przekąska się sprawdzają super 🙂

  6. Masz rację, szczególnie dodatek wędzonego łososia może tutaj fajnie pasować 😀

    1. Następnym razem spróbuję i zrobię może inny kształt 😉

Dodaj komentarz