Gofry ziemniaczane bezglutenowe super chrupiące

GOFRY ZIEMNIACZANE

Uwielbiam placki ziemniaczane, ale niekoniecznie dobrze się po nich czuję. Oprócz wyeliminowania mąki pszennej z ciasta ziemniaczanego pora na zmniejszenie tłuszczu, na którym smażymy. Tak więc dziś przepis na pyszne placki ziemniaczane, ale w formie smakowitych,  chrupiących gofrów. Gofrownica, której używam ma moc 1400 W, a gofry smażone są na pełną moc.

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 1 większa cebula (ok 150-190 g)
  • 2 jajka M
  • ok 1,5 łyżeczki soli himalajskiej (morskiej)
  • ok. 1 płaskiej łyżeczki pieprzu czarnego
  • 40 g mąki kukurydzianej
  • 30-40 g mąki ziemniaczanej

Ziemniaki, cebulę obieramy, myjemy i ścieramy na tarce na dużych okach. Dodajemy sól, pieprz i przekładamy wszystko na sito i czekamy 15 minut, aż nadmiar płynu spłynie. Dodajemy mąki i mieszamy.

Thermomix: ziemniaki, cebulę wkładamy do misy TM pokrojone na kawałki ok 2-3 cm, dodajemy sól, pieprz, jajka i mąkę kukurydzianą (12 s/obr.5) przekładamy na sito i czekamy ok 15 minut, aż nadmiar płynu spłynie. Dodajemy mąkę ziemniaczaną i mieszamy.

Gofrownicę nagrzewamy, smarujemy olejem przy pomocy pędzelka górę i dół formy gofrownicy. Wykładamy po dużej łyżce ciasto, lekko wyrównujemy i smażymy ok 5-7 minut do zrumienienia.

Podajemy z serkiem białym i wędzonym łososiem, można dodać do ciasta pokrojoną pietruszkę lub szczypiorek, moje dziecię zjada z sosem czosnkowym 😉

Smacznego!

4 komentarzy

  1. Cudowne gofry, oj zjadłabym z chęcią takie teraz 🙂

  2. Musimy wypróbować, bo placków ziemniaczanych już dawno nie jadłyśmy a te goferki prezentują się bosko 😀

    1. Musicie bo są mega 😉

Dodaj komentarz