Jajka faszerowane suszonymi pomidorami

Opinie na temat zdrowotnych korzyści płynących ze spożywania jajek są podzielone. Są one cennym źródłem białka i witamin, ale żółtko zawiera też sporo tłuszczu. Przeciwnicy twierdzą, że nadmierne spożywanie jajek może prowadzić do podwyższenia poziomu cholesterolu we krwi. Prawda jest taka, że spożywanie jakichkolwiek pokarmów w nadmiernych ilościach może być szkodliwe. Jajka nie powinny być jednak traktowane jako szkodliwe. Światowa Organizacja Zdrowia zaleca jeść nie więcej niż 10 jajek tygodniowo, z uwzględnieniem jaj zawartych np. w makaronach czy ciastach. Ograniczenia te dotyczą właściwie jedynie żółtka, gdyż to ono odpowiada za dostarczanie nam sporej dawki tłuszczu. Dla osób, których celem jest zrzucenie zbędnych kilogramów lub po prostu urozmaicenie posiłku, dobrym pomysłem może okazać się wybór jajek faszerowanych.

Właściwości jajka

Rezygnacja z jedzenia jajek wiąże się z utratą wielu cennych składników odżywczych. Przede wszystkim jajka są pełnowartościowym źródłem białka, które jest łatwo przyswajalne przez organizm. Co więcej, w jajku jest sporo witamin – m.in. witamina A, D oraz witamy z grupy B. Osoby, które nie liczą kalorii nie powinny rezygnować również z jedzenia żółtka. Tłuszcze, które są w nim zawarte to w zdecydowanej większości „dobre” nienasycone kwasy tłuszczowe, takie jak kwasy Omega-3 i Omega-6. Mają one pozytywny wpływ na nasz organizm. Dodatkowo, w żółtku znajduje się także beta-karoten i luteina, które są odpowiedzialne za ochronę oczu przez szkodliwymi rodzajami promieniowania.

Jajka faszerowane

Osoby, które chcą nieco ograniczyć spożywanie tłuszczów i pilnują wartości kalorycznej swoich posiłków, mogą zdecydować się na różnego rodzaju jajka faszerowane. Można do tego celu użyć różnych warzyw, np. pieczarek, czy suszonych pomidorów. Jako bazę można natomiast wykorzystać ser feta, twaróg lub dojrzałe awokado. Osoby, które nie chcą rezygnować z jedzenia żółtka mogą wykorzystać je jako dodatek do tego typu farszu. Przygotowanie takiej potrawy jest bardzo proste. Przykładowo, aby przyrządzić jajka faszerowane suszonymi pomidorami, wystarczy rozciąć jajka na pół, wydrążyć żółtka, odsączyć z oleju pomidory, dodać odpowiednią ilość twarogu lub żółtka, składniki zmiksować na kremową masę, a następnie doprawić do smaku. Przygotowany farsz umieścić w miejscu, w którym wcześnie było żółtko. Dla lepszych efektów wizualnych, można je jeszcze udekorować pokrojonym szczypiorkiem. Takie danie nie tylko jest smaczne i zdrowe, ale z pewnością może zostać ozdobą Wielkanocnego stołu.