Kakao z batatów

Od momentu kiedy dowiedzieliśmy się, że mleko krowie musi zostać wyeliminowane z diety naszego syna to automatycznie odpadło kakao, które uwielbiał. Były różnego rodzaju testy, ale zawsze coś nie pasowało. Po kilku latach mogłam zrobić wielką przyjemność mojemu dziecku, zrobiłam mu przepyszne kakao…zapraszam na przepis.

Ps. Nic tak nie cieszy jak radość dziecka 😉

Składniki:

  • 1 średni batat (ok 230-300 g)
  • 1 litr gorącej wody
  • 1 spora łyżka masła orzechowego
  • 1 łyżka miodu lub syropu klonowego lub ksylitolu
  • 2 -3 spore łyżki dobrego kakao (lub karobu)
  • 4 oczka gorzkiej czekolady 70 % (opcjonalnie)

Batata obieramy kroimy na mniejsze kawałki zalewamy gorącą wodą i gotujemy ok 10 minut. Batata i wodę, w której się gotował przekładamy do miksera, dodajemy resztę składników i miksujemy na najwyższych obrotach. Smakujemy i w razie potrzeby dosładzamy lub dodajemy kakao.

Wykonanie w Thermomix

Batata obieramy kroimy na mniejsze kawałki wkładamy do misy thermomixa (obr.5/4 sek.) zalewamy gorącą wodą (100 stopni C/10 min/obr.1) dodajemy resztę składników (obr.9-10/ok 1 min). Smakujemy i w razie potrzeby dosładzamy lub dodajemy kakao.

Smacznego!

Przepis zainspirowany blogiem Olgi Smile dzięki wielkie.

 

4 komentarzy

  1. Musi być naprawdę pycha 😀 Chętnie spróbujemy 🙂

    1. Oj taak. Zadziwiająco 🤣

  2. Czy mocno czuć, że to bataty? my ich nie lubimy 🙂 ale propozycja rewelacyjna, dla zwolenników 🙂 piękne zdjęcie!

    1. Czuć tylko kakao i trochę masło orzechowe. Bataty dają „wrażenie tekstury” mleka, chyba o to w tym chodzi. Warto spróbować dla mnie mega odkrycie 😄

Dodaj komentarz