Klasyczne kokosanki na białkach bez laktozy

Tym razem przepis na klasyczne kokosanki 😉 Zostało mi białek, kokos w szufladzie więc mogłam zrobić ekspresowe kokosanki, które wszyscy w domu lubimy. Są delikatne, smaczne, nie za słodkie, więc jeżeli ktoś woli słodsze może dodać więcej cukru. Cukier palmowy można zastąpić cukrem pudrem, ksylitolem lub innym.

Składniki:

  • 300 g wiórków kokosowych
  • 90 g roztopionego masła klarowanego
  • 90 g cukru palmowego (lub ksylitolu lub erytrolu)
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 4 białka jajek

Cukier rozpuszczamy w maśle i jak przestygnie wlewamy do wiórków kokosowych i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy mąkę i ubitą pianę z białek. Po dokładnym wymieszaniu formujemy kulki, lekko spłaszczamy i układamy na papierze do pieczenia. Pieczemy ok. 15-20 minut do lekkiego zrumienienia w temperaturze 170 stopni C z termoobiegiem.

Smacznego!

klasyczne-kokosanki-na-bialkach-oqchnia1

klasyczne-kokosanki-na-bialkach-oqchnia

7 komentarzy

  1. Oj zjadłabym takie kokosanki 🙂

  2. Na ciepło smakują po prostu mega cudownie! <3

  3. Bardzo apetyczne kokosanki, lubię, a sama jeszcze nie robiłam, musze spróbować 🙂

  4. Od bardzo dawna planuję zrobić kokosanki. Nigdy tego nie zrobiłam, bo moi najbliżsi zawsze się krzywili na kokosy, a tylko dla siebie nie chce się robić. Może się jednak w końcu zdecyduję : )

    1. Polecam bo smaczne i szybko się robi. Przechowywać w słoiku na później tez można 😉

  5. Bardzo apetycznie wyglądają. Lekkie chmurki do schrupania na raz… Już czuję ten kokos!

    1. 😉 oj tak pyszne chmurki, dziś kolejna porcja….

Dodaj komentarz