Kopytka z kaszą jaglaną bez jajek bezglutenowe

Smaczne i szybkie w produkcji, a co najważniejsze bez jajek i mąki pszennej. Zajadając, lekko wyczuwa się kaszę jaglaną, ale nam to nie przeszkadza. Najsmaczniejsze są świeżo ugotowane.  Następnym razem przepis na kolejne bezglutenowe kopytka 😉

Składniki:

  • ugotowane ziemniaki ok 700 g
  • ugotowane kasza jaglana ok 200 g *
  • mąka ziemniaczana

Zimne ziemniaki przeciskamy przez praskę, i dodajemy lekko ciepłą kasze jaglaną (wcześniej zblendowaną). Mieszamy dokładnie następnie dodajemy ok.2 łyżki mąki ziemniaczanej i mieszamy. Robimy wałeczki i wykrawamy kopytka (w zależności od rodzaju ziemniaków dodajemy mniej lub więcej mąki ziemniacznej). Gotujemy w dobrze osolonym wrzątku , od wypłynięcia 3-5 minut.

*aby pozbyć się z kaszy tej specyficznej goryczki należy ją odpowiednio przygotować. Na rozgrzaną patelnię wsypać kasze jaglaną i chwilkę podprażyć, kilka razy mieszając. Gdy zacznie już pachnieć jeszcze chwilkę mieszamy i następnie płuczemy gorącą wodą i przelewamy przez sito. Do garnka wkładamy kaszę i zalewamy gorącą wody (wg przepisu na opakowaniu), solimy i gotujemy pod przykryciem na wolnym ogniu, aż cała woda zostanie wchłonięta. W sklepie można już kupić prażoną kaszę jaglaną, ale jest droższa.

Smacznego!

kopytka bezglutenowe

 

 

2 komentarzy

  1. […] Policzki dokładnie umyć osuszyć i usunąć błony. Doprawić solą i pieprzem i włożyć do lodówki na godzinę lub jeżeli mamy czas na noc. Policzki wyjąć i obsmażyć z każdej strony na maśle klarowanym na złoty kolor. Przełożyć do naczynia do zapiekania. Następnie podsmażamy cebulę i starty na tarce czosnek – 1 szt. Przekładamy do policzków, patelnię zalewamy winem trzymamy chwilkę na gazie, mieszamy i wlewamy do policzków razem z ciepłym rosołem. Pozostały czosnek kroimy na połówki i wrzucamy do mięsa. Naczynie zamykamy i wkładamy do nagrzanego (180 st. C) piekarnika. Pieczemy ok 1,5-2 godziny. Po upieczeniu wyjmujemy policzki i część cebulki, a sos zagęszczamy mąką lub kuzu** danie pasuje idealnie do kopytek. […]

  2. Też już robiłyśmy kopytka z kaszy 😀 Są mega pyszne 😀

Dodaj komentarz