Krem kokosowy 3 składniki

Krem kokosowy…..

Gdybym go nie zrobiła nie pomyślałabym, że coś tak pysznego może wyjść z wiórków kokosowych. Jest to krem, który można wykorzystać jako składnik fit batonów (przepis), jako składnik nadzienia ciastek lub po prostu na kanapki. Taki słoiczek (bo takowy można nabyć w sklepie) duuuużo taniej wychodzi, gdy zrobimy go w domu, a pracy jest naprawdę niewiele.

 

Składniki:

  • 200 g wiórek kokosowych
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego (nierafinowanego)
  • 1 łyżka cukru palmowego (trzcinowego, lub innego stałego słodzika)

Wykonanie THERMOMIX:

Wiórki wrzucamy do misy thermomixa, włączamy obroty 10, czas ok 1 min. Sprawdzamy, powinny być dobrze zmielone i lekko wilgotne (tzn. że puściły tłuszcz) na tym etapie dodajemy cukier i olej. Mielimy dalej zaczynając od obr.5, co jakiś czas sprawdzamy i ściągamy ze ścianek naczynia. Krem powinien zbijać się w całość i być lekko tłusty. Taki przekładamy do słoiczka i zajadamy kiedy mamy ochotę 😉

Wykonanie przy pomocy blendera:

Wiórki wrzucamy do naczynia blendera, włączamy na najwyższe obroty, najlepiej pulsacyjnie, co jakiś czas przerywając, powinny być dobrze zmielone i lekko wilgotne (tzn. że puściły tłuszcz) na tym etapie dodajemy cukier i olej. Mielimy dalej, aż krem zacznie się zbijać w całość i powinien być lekko tłusty. Taki przekładamy do słoiczka i zajadamy kiedy mamy ochotę 😉

Smacznego!

 

7 komentarzy

  1. Do ilu dni mozna przechowywac taki krem? 😉

    1. Do tygodnia spokojnie. Ale można go też zamrozić 🙂

  2. […] g kremu kokosowego (przepis tutaj) (ok ½ […]

    1. dziekuje 😉 krem juz zrobiony i wyszedl przepyszny,ale najwazniejsze gdzie mam go trzymac w lodowce czy w szafce?

      1. Hmm… dla pewności może w lodówce i postępować jak z masłem przed użyciem wyjąć wcześniej 😉

  3. Też robiłyśmy ale naszym zdaniem z wiórków nie ma tego głębokiego smaku kokosa jaki ma mus z samego miąższu nieodtłuszczonego 🙂 Aczkolwiek domowy też jest bardzo dobry 🙂

    1. Zgadzam się z miąższu kokosa najlepszy;-) Ale łatwiej i taniej zrobić z wiórków. Najczęściej w szafce znaleźć można właśnie wiórki.

Dodaj komentarz