Kruche i bezglutenowe z truskawkami

Ostatni dzwonek, żeby zrobić kruche z truskawkami i do tego jeszcze bezglutenowe. Jeżeli wolimy inne owoce, możemy truskawki zastąpić borówkami, jabłkiem prażonym, wiśniami lub każdym innym ulubionym. Ciasto niestety wciąga…mogłabym je jeść w nieskończoność nie jest za słodkie (dlatego możecie więcej dosłodzić) jest bardzo delikatne.

Składniki:

  • 100 g mąki kukurydzianej
  • 120 g płatków owsianych (mąki owsianej)
  • 130 g mąki ziemniaczanej
  • 150 g masła (z lodówki)
  • 100 g ksylitolu (lub cukru trzcinowego)
  • 3 jajka
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 600 g truskawek (obranych, umytych i pokrojonych na grubsze plasterki)
  • pół szklanki orzechów ziemnych lub włoskich (zmielone)
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 1/3 op. galaretki (dowolny smak)

Płatki owsiane zmielić na mąkę (TM 1 min/obroty 9), dodać mąkę kukurydzianą i ziemniaczaną, cukier , pokrojone masło i 3 żółtka dokładnie wyrobić ciasto (TM 1-2 min/obroty 5 aż zacznie się zbijać w kulkę). Ciasto zawinąć i odłożyć do lodówki na ok 25-30 min. W tym czasie piekarnik nagrzać do temp 180 stopni C. Schłodzone ciasto podzielić na 4 części, 1 część schować do zamrażalnika, a trzy pozostałe położyć na kawałku papieru do pieczenia (wielkości blachy w której będziemy piec), przykryć drugim kawałkiem papieru i wałkiem rozwałkować na prostokąt. Ciasto z papierem przełożyć do formy, wyrównać i ponakłuwać w kilku miejscach widelcem. Włożyć do piekarnika na 10-15 min, aż do lekkiego zrumienienia.

Białko ubić na sztywną pianę dodając w trakcie ubijania cukier, a pod koniec łyżkę mąki ziemniaczanej (TM z motylkiem 2-3 min/obroty 3-4). Podpieczony spód smarujemy ubitym białkiem, układamy owoce, pozostałe ciasto trzemy na grubych okach na tarce na wierzch ciasta, dodajemy gotową kruszonkę*, a całość posypujemy galaretką owocową. Wkładamy do piekarnika (180 stopni C grzałka góra-dół) na ok 25-30 min. Studzimy i zajadamy Można po wystudzeniu posypać wierzch ciasta cukrem pudrem lub inuliną 😉

*kruszonka z orzechów- do blendera wrzucamy orzechy i mielimy (TM 25 s/obroty 7) dodajemy cukier i jeszcze chwilkę mielimy, aż masa zacznie się lepić.

Smacznego!

zainspirowana przepisem z bloga sprawdzonakuchnia.pl 😉

2 komentarzy

  1. Ciasto z truskawkami i kruszonką to musi być pyszne, rzeczywiście na jednym kawałku trudno byłoby się zatrzymać 🙂

    1. oj tak jeden to za mało 😉

Dodaj komentarz