Labneh serowe kulki z jogurtu greckiego

Kwestia otwartości na różnorodne i niecodzienne smaki jest indywidualna. Niektórzy uwielbiają próbować nowych potraw z różnych, odległych zakątków świata, inni z kolei preferują tradycyjną, polską kuchnię. Istnieją jednak takie potrawy, które mają dość neutralne smaki. Mają one szansę zasmakować naprawdę wielu osobom. Przykładem takiej potrawy jest pochodzący z Bliskiego Wschodu Labneh.

Czym jest Labneh?

Labneh to popularny w Lewancie i na Półwyspie Arabskim biały ser jogurtowy. Jest pozyskiwany poprzez przecedzanie przez tkaninę lub papierowe filtry, w celu usunięcia serwatki. W ten sposób otrzymuje się jogurt o dość gęstej konsystencji i lekko kwaśnawym, charakterystycznym smaku. Słowo Labneh wywodzi się prawdopodobnie od słowa „laban”, co oznacza biały lub mleko. Smak jogurtu w dużej mierze zależy od mleka, z którego został wykonany. Labneh z mleka krowiego ma zwykle dość delikatny smak i jest to wersja tradycyjna. Nie jest to jednak jedyne mleko wykorzystywane do produkcji labneh. W Arabii Saudyjskiej i innych krajach Zatoki Perskiej stosuje się do tego np. mleko pochodzące od wielbłądów.

Jak podawać Labneh?

Labneh znalazł zastosowanie w wielu różnorodnych potrawach. Podaje się go zarówno na surowo, jak i w potrawach gotowanych. Serwowany jest w wersji wytrawnej, z pikantnymi przyprawami i ziołami, jak i ze słodkim dodatkiem. Labneh poddaje się często również procesowi suszenia, a następnie formuje się z niego smakowite kulki, które świetnie nadają się jako dodatek do kanapki lub samodzielna przekąska.

Serowe kulki z jogurtu greckiego

Jak przygotować ser jogurtowy Labneh? W zależności od tego, jakiej konsystencji oczekujemy, serwatkę należy odsączać od 24 do nawet 96 godzin. Do tego procesu wystarczy wyłożyć gazą zwykłe sito umieszczone na misie (do zbierania ociekającej serwatki) i przełożyć na nie jogurt grecki. Warto wówczas posypać go solą i pieprzem. Pozwoli to na lepsze ściągnięcie serwatki oraz nabranie odpowiedniej słoności sera. Najdłuższy czas oczekiwania pozwala na uzyskanie na tyle zbitej formuły serka, bo można z niego uformować kulki z jogurtu greckiego. Następnie kulki można zalać oliwą (można użyć wersji smakowej). Wcześniej warto je obtoczyć w ulubionych przyprawach i ziołach, co sprawi, że danie będzie jeszcze smaczniejsze. Po około jednej dobie leżakowania w oliwie, Labneh jest gotowy do spożycia. Wówczas stanowi on świetny dodatek do kanapek, różnego rodzaju sałatek, makaronów i innych smacznych dań.