Łatwe i zdrowe „snikersy”

Chciałabym przedstawić Wam przepis na przepyszne batoniki, nazwane przez autorkę przepisu snikersami. Robiłam już je kilka razy i jakoś nie mam ochoty przestać. Fajne jest to, że skład dużo zdrowszy, nie zawiera białego cukru oraz mleka, za to pełen jest orzechów i daktyli. Polecam wszystkim. Przepis lekko zmodyfikowałam, zamiast nerkowców, które też polecam dałam tańszą wersję…..orzeszki ziemne. Batoniki  przechowujemy w lodówce, można każdy kawałek włożyć do papierków do pieczenia muffinek, mamy wtedy pewność, że ręce będą czyste. Dzieci i dorośli je uwielbiają.

Przepis pochodzi z bloga healthytastesgood.pl

Składniki 1 warstwa:

  • 200 -250 g orzechów ziemnych (lub nerkowców) ( 1 szk.) namoczonych wcześniej ok 4 godz
  • 100 g kremu kokosowego (przepis tutaj) (ok ½ szk.)
  • 100 g migdałów (ok ½ szk.)
  • 35 g rozpuszczonego oleju kokosowego (ok 3 łyżki)
  • 35 g miodu (ok 2-3 łyżki)
  • kilka kropli olejku waniliowego

Składniki 2 warstwa:

  • 200-250 g daktyli suszonych (ok 1 ½ kubka)
  • 300 g orzeszków ziemnych prażonych, nie solonych
  • 100 g masła orzechowego (ok ½ szk.) 100 %
  • 100 g kremu kokosowego (ok ½ szk.)
  • 40-45 g rozpuszczonego oleju kokosowego (ok 5 łyżek)
  • kilka kropli olejku waniliowego
  • szczypta soli himalajskiej

składniki 3 warstwa:

  • 100 g czekolady gorzkiej dobrej jakości
  • 10 g oleju kokosowego (ok 1-2 łyżki)

Wykonanie THERMOMIX:

Pierwsza warstwa: Migdały mielimy na mąkę (obr.6 /30 s) odstawiamy,  orzechy ziemne mielimy na mąkę (obr.5-6/20 s.) dodajemy krem kokosowy, rozpuszczony olej kokosowy, miód i mieszamy do połączenia składników (ob.5/30 s) dodajemy zmielone migdały i mieszamy (obr.4/10 s) próbujemy, jak masa daktylowa jest za mało słodka dosładzamy miodem.

Na wyłożoną papierem do pieczenia formę (u mnie 20×30 cm) wykładamy pierwszą warstwę i dokładnie wyrównujemy silikonową łyżką. Wstawiamy do zamrażalnika na ok 20 minut.

Druga warstwa: Daktyle zalewamy gorącą wodą na ok 15 minut, po czym przelewamy na sitku. Odcedzone, chłodne daktyle wkładamy do misy thermomixa i mielimy (obr.6/20 s) dodajemy gładkie masło orzechowe, krem kokosowy, rozpuszczony olej kokosowy, olejek waniliowy i sól. Miksujemy do połączenia składników (obr.4 /20 s) wykładamy połowę masy na przygotowaną pierwszą warstwę snikersa, posypujemy orzechami ziemnymi (pokrojonymi nożem na mniejsze kawałki) i na to wykładamy drugą część masy daktylowej. Wyrównujemy i wkładamy ponownie do zamrażalnika na minimum 20 min.

Trzecia warstwa:  czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i dodajemy olej kokosowy, dzięki temu czekolada będzie bardziej płynna, co ułatwi nam nakładanie jej na batony. Wyciągamy batony z zamrażalnika, kroimy na kawałki i każdy polewamy czekoladą*.

Wykonanie BLENDER:

Pierwsza warstwa: Migdały mielimy na mąkę w misie blendera odstawiamy,  orzechy ziemne mielimy w na mąkę, dodajemy krem kokosowy, rozpuszczony olej kokosowy, miód i mieszamy aż składniki połączą się w jednolitą masę, następnie dodajemy zmielone wcześniej migdały i mieszamy. Próbujemy, jak masa jest za mało słodka dosładzamy miodem.

Na wyłożoną papierem do pieczenia formę (u mnie 20×30 cm) wykładamy pierwszą warstwę i dokładnie wyrównujemy silikonową łyżką. Wstawiamy do zamrażalnika na ok 20 minut.

Druga warstwa: Daktyle zalewamy gorąca wodą na ok 15 minut, po czym przelewamy na sitku. Odcedzone, chłodne daktyle wkładamy do misy blendera i mielimy, dodajemy gładkie masło orzechowe, krem kokosowy, rozpuszczony olej kokosowy, olejek waniliowy i sól. Miksujemy do połączenia składników wykładamy połowę masy na przygotowaną wcześniej pierwszą warstwę snikresa, posypujemy orzechami ziemnymi (pokrojonymi nożem na mniejsze kawałki) i na to wykładamy drugą część masy daktylowej. Wyrównujemy i wkładamy ponownie do zamrażalnika na minimum 20 min.

Trzecia warstwa:  czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i dodajemy olej kokosowy, dzięki temu czekolada będzie bardziej płynna, co ułatwi nam nakładanie jej na batony. Wyciągamy batony z zamrażalnika, kroimy na kawałki i każdy polewamy czekoladą*.

 

Smacznego!

*jeżeli chcemy, aby baton był cały w czekoladzie, należy wziąć podwójną porcję czekolady i oleju. Maczać batony w rozpuszczonej polewie i wykładać na kratkę, nadmiar czekolady spłynie pod kratkę (warto podłożyć coś pod spód). Jeżeli polewamy tylko wierzch batonów, wystarczy po łyżece na każdy kawałek. Zmniejsza się przy tym kaloryczność takich batonów, a i tak smakują obłędnie 😉

 

 

 

 

 

 

11 komentarzy

  1. Właśnie mam zamiar wykorzystać ten przepis. Mam nadzieję, że będą wszystkim smakować. Pozdrawiam

  2. pychota 😀 a do tego samo dobro 😀

  3. Cieszę się, że przepis przypadł do gustu 🙂 🙂 🙂 Dobry pomysł na polanie czekolada tylko z wierzchu – zawsze to trochę lżejsze batony, chociaż przyznam się bez bicia, że ja najbardziej lubię te całe w czekoladzie <3

    1. Oj bardzo przypadł do gustu 😉 dzięki jeszcze raz za przypis. Dla mnie mogłyby być bez czekolady… takie dobre 🙂

  4. Bez wątpienia zjadłybyśmy wszystkie na raz 😀

    1. Można mieć do nich słabość 🙂

  5. Cudowne batony- super, że bez pieczenia, bo dzięki temu orzechy zachowały zdrową postać tłuszczów 🙂

    1. I właśnie o to chodzi 🙂

  6. […] z wiórków kokosowych. Jest to krem, który można wykorzystać jako składnik fit batonów (przepis), jako składnik nadzienia ciastek lub po prostu na kanapki. Taki słoiczek (bo takowy można […]

  7. Łakocie bez wyrzutów sumienia 😉

Dodaj komentarz