Letni sok z morelami

Morela pospolita, zwana także zwyczajną, to roślina wieloletnia, pochodząca z Azji, najczęściej spotykana w Chinach, Japonii, Korei i Kirgistanie. Jest również uprawiana w wielu krajach świata, także w Polsce.

Owoce

Zdrowotne walory moreli, jako pierwsi odkryli tysiące lat temu Chińczycy. Mogą być konsumowane w różny sposób. W okresie sezonu można degustować morele na surowo. Świeże owoce – delikatny i mięsisty miąższ okryty cienką skórką – zadowolą nawet najbardziej wybredne podniebienia. Dodatkowo mogą być składnikiem różnych wypieków. Są również smakowite w postaci suszonej, gotowane w syropie lub jako sok. Regularne spożywanie naturalnych soków, to doskonały i prosty sposób na wykorzystanie właściwości odżywczych i zdrowotnych moreli.

Przepis

Smakowity sok jest bardzo prosty do zrobienia. Składniki: 5 kg moreli; pełna szklanka cukru; 1,5 l wody; cytryna. Należy zwrócić uwagę, że do przyrządzenia soku potrzebne są tylko dojrzałe owoce. Dlatego wybieramy morele soczyste i miękkie, najlepiej takie, które spadły z drzewa. Zalewamy wodą w dużym naczyniu i pozostawiamy na około kwadrans. Potem trzeba wylać wodę i przemywać owoce jeszcze kilkukrotnie, ciągle zmieniając wodę. Następnie w końcowej fazie opłukać na durszlaku pod bieżącą wodą.
W kolejnym kroku usuwane są pestki, miąższ zostaje zmielony i przełożony do garnka. Trzeba teraz dodać zimną wodę i dokładnie wymieszać. W czasie podgrzewania na średnim ogniu również nie unikamy cyklicznego mieszania wywaru. W chwili, kiedy sok zaczyna wrzeć, należy zmniejszyć gaz i gotować jeszcze przez kwadrans, zbierając z powierzchni piankę. Później sok ostudzić, przecedzić przez sito z drobnymi otworami. Na koniec posłodzić i dodać sok z wyciśniętej cytryny.
Sok z moreli jest gotowy do spożycia. Ma gęstą konsystencję, dlatego można go rozcieńczać wodą lub może posłużyć jako polewa np. do naleśników, czy lodów.

Walory

Morele są bogatym źródłem witaminy A i C, wapnia, żelaza, miedzi, magnezu, fosforu i manganianu, które skutecznie wzmacniają m.in. kości. Sok z moreli zawiera błonnik pokarmowy, który wspiera organizm w trawieniu oraz oczyszczaniu naczyń i tętnic z zalegającego cholesterolu, co zdecydowanie zmniejsza obciążenie serca. Ponadto sok posiada szereg potrzebnych dla człowieka składników, jak antyoksydanty, karotenoidy, zeaksantyny, likopen, czy luteinę.