Łosoś w aromatycznych ziołach

Łosoś w marynacie ziołowej, jest daniem, które podaje w sezonie świeżych ziół z ogródka. Ryba jest soczysta i można jeść w nieskończoność. Jak raz skosztujecie, będziecie do tego dania wracać. Zioła wraz z oliwą oddają aromat rybie i otulają ją dzięki temu po usmażeniu jest bardzo soczysta. Oczywiście można użyć ziół, które najbardziej lubimy. Jeżeli nie mamy blendera wystarczy je dobrze posiekać na desce i wymieszać z oliwą i czosnkiem będzie równie smaczna. Łososia pokroiłam na kształt paluszków rybnych, gwarantuję, że takie „naturalne paluszki rybne” będą dzieciom bardziej smakować.

Składniki:

  • 500 g fileta z łososia
  • mały pęczek pietruszki
  • wszelkiego rodzaju zioła po 3-4 gałązki (szałwia, melisa, tymianek, mięta, bazylia)
  • 2 ząbki czosnku
  • sok z połowy cytryny
  • pieprz i sól
  • 50 ml oleju (u mnie rzepakowy)
  • mąka do obtoczenia ryby (pszenna lub mąka kukurydziana – bezglutenowa)
  • olej do smażenia

Zieleninę myjemy, osuszamy i blendujemy razem z czosnkiem, przyprawami, oliwą i sokiem z cytryny. Łososia kroimy na mniejsze kawałki (chyba, że będziemy dopiekać w piekarniku, wtedy może być większy kawałek). Powstałą pastą nacieramy łososia, nie żałujemy, dajemy dużo ziółek i wkładamy do lodówki na 2 godziny (u mnie cała noc- wtedy jest jeszcze lepsza). Następnie obtaczamy rybę w mące  i smażymy na dobrze rozgrzanym oleju. Podajemy od razu 😉

Smacznego!

 łosoś w ziołowej panierce_ oqchnia.pl

10 komentarzy

  1. Smakowity pomysł! 😉

  2. Wygląda soczyście i bardzo apetycznie 😀

  3. Bardzo apetyczna rybka, pycha 🙂

    1. A nawet mega apetyczna 🙂

  4. łosos w ziolach uwielbiam 😀 choc pieke w piekarniku

    1. W piekarniku równie dobry 🙂 czasami jest szybciej na patelni jak się ma mniejsze kawałki.

  5. Hmm, wyśmienity! 🙂

    1. A tak, tak 🙂

  6. Co prawda panierowanej ryby nie jemy ale tutaj panierka z tymi dodatkami super się prezentuje 🙂

    1. Od czasu do czasu wskazana 😉

Dodaj komentarz