Łosoś w malinowym curry z grillowaną marchewką

Ryby są doskonałym źródłem witamin z grupy B, a przy tym można je oporządzić w ciekawy sposób. Z łososiem zrobimy smaczne, a przy tym szybkie w przygotowaniu danie. W tym artykule znajdziesz wskazówki do przyrządzenia łososia w malinowym curry z grillowaną marchewką, cukinią i papryką.

Ryba rybie nierówna

Łososie poza dużą wartością witamin często zawierają także zanieczyszczenia. Najtańsze na rynku łososie norweskie zwykle mają ich sporo, dlatego warto zdecydować się na łososia dzikiego, pacyficznego. Warto oglądać etykiety ryb, aby wybierać te najbardziej zdrowe.

Uroki grillowanych warzyw

Czasem zdarzy się, że mamy paprykę, która ze względu na świeżość niekoniecznie będzie nada się na sałatkę, ale jeszcze całkiem smaczna po usmażeniu. Do łososia możemy dodać sporo warzyw w ramach tzw.” sprzątania lodówki”. Papryka, cebula, cukinia, seler naciowy, pieczarki – wszystko to wystarczy pokroić, usmażyć i obiad prawie gotowy.

Sos malinowy

Sos malinowy idealnie pasuje do ryby. Nada jej lekkiego, słodkiego smaku. Warto zrobić go własnoręcznie, dzięki czemu będzie świeży i pyszny. Dobrze harmonizuje on z takimi przyprawami jak imbir, papryczka chili lub curry.

Dobre wino

Do łososia eksperci polecają wino różowe lub białe, wytrawne o mocnym smaku. Oczywiście, jeśli takich nie lubimy, nic nie stoi na drodze do eksperymentowania. Możemy także podać wino czerwone. Najważniejsze, by nam smakowało.

Przepis na łososia w malinowym curry z grillowaną marchewką

Składniki( porcja dla czterech osób):

  • 400 g filetów z łososia
  • 200 ml półwytrawnego wina

Sos

  • 250 g malin
  • Przyprawa curry
  • Rozmaryn
  • tymianek
  • Sól
  • Pieprz
  • Łyżka miodu

Grillowane warzywa

  • 2 nieduże marchewki
  • Papryka
  • Nieduża cukinia
  • Czosnek
  • Cebula

Przygotowanie ryby: Umyć łososia, pokroić na mniejsze kawałki. Następnie posypać je solą, pieprzem i smażyć z olejem (bądź oliwą) na patelni przez około dwie minuty z każdej strony.

Warzywa : Przygotuj warzywa. Pokrój marchewkę, cukinię, paprykę i skrop je oliwą. Grilluj na dobrze rozgrzanej patelni. Przełóż warzywa do naczynia, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i wymieszaj, posól i połóż na kawałkach łososia.

Sos: Zagotuj 200 ml białego wina w rondelku, przypraw rozmarynem oraz curry. Kolejno dodaj maliny. Gotuj na średnim ogniu, bez przykrywki około 5 minut. Daj mu chwilę, by przestygnął, następnie dodaj łyżkę miodu i wymieszaj.

Polej łososia sosem. Najlepiej spożywać na ciepło.
Danie można podawać również z kaszą jaglaną, sałatką z roszponki oraz winem.
Smacznego!