Mega smaczna cukinia faszerowana kaszą jaglaną

Tym razem danie wegetariańskie, które każdy mięsożerca spróbować powinien. Moi domowi 100% pożeracze mięsa wypróbowali, zjedli i domagali się na następny dzień tego samego. Och co za radość, a jaka oszczędność 😉 Pomysł pochodzi z kuchni thermomixa choć zmodyfikowany przeze mnie. Polecam, bo smakuje rewelacyjnie, a robi się jeszcze szybciej 🙂

Skladniki:
• 2 szt. cukinii (po 500 g jedna)
• 100 g kaszy jaglanej
• puszka pomidorów (400 g)
• 200 g marchewki (2 średnie)
• 3 ząbki czosnku
• 1 duża cebula (ok 100 g)
• 100 g startego żółtego sera
• 20 g oleju rzepakowego lub takiego z suszonych pomidorów
• sól i pieprz do smku
• 1 łyżeczka przyprawy prowansalskiej lub bazylii suszonej

Najpierw przygotowujemy cukinie: myjemy, przekrawamy wzdłuż, środek wydrążamy i odkładamy na później, cukinie solimy i doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem.  Czosnek i cebulę pokroić i podsmażyć na oleju (TM połówki cebuli i czosnek 5s/obr.6, zgarnąć ze ścianek dodać olej i dusić 3min/120 stopni). Dodać startą na grubych okach marchewkę (TM pokrojoną marchew rozdrobnić 5s/obr.5), dodać wydrążony środek cukinii, pomidory z puszki, doprawić solą i pieprzem. (TM rozdrobnić 5s/obr.5 ,  włożyć koszyczek z przelaną wcześniej wrzątkiem kaszą jaglaną i całość gotować 15 min /Varoma /obr.1)

Bez użycia thermomixa gotujemy ok 15 minut (gdy będą za duże kawałki możemy troszkę rozdrobnić blenderem), w między czasie przygotowując kasze jaglaną, 100 g przelewamy wrzątkiem i gotujemy ok 10-13 minut, Dodajemy ugotowaną kaszę do gorących pomidorów  mieszamy i odstawiamy na 15 minut. Dodajemy 50 g startego sera do farszu i nadziewamy cukinie, posypujemy resztą startego sera, a wierzch posypujemy ziołami prowansalskimi. Do formy (u mnie blacha do ciasta wyłożona papierem do pieczenia) wkładamy cukinię i pieczemy 30-35 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni (grzałka góra-dół) do lekkiego zrumienienia sera.
Smacznego!

3 komentarzy

  1. U nas też takie faszerowane cukinie wszyscy bardzo lubią 😀 My jeszcze lubimy do nadzienia dodać wędzone tofu 🙂

  2. Lubię takie zapiekane warzywa, także z bakłażanem 🙂

    1. O tej porze nie ma nic lepszego 😉

Dodaj komentarz