Mega smaczna cukinia faszerowana kaszą jaglaną

Cukinia to jedno z najsmaczniejszych warzyw, jakie możemy wykorzystać w kuchni. Uwagę zwracają przede wszystkim liczne wartości odżywcze tego warzywa: cukinia zawiera bowiem potas, żelazo, magnez i niektóre witaminy, np. B1, C, K i PP. Cukinia to również źródło beta-karotenu. Warto zaznaczyć, że w cukinii nie odkładają się metale ciężkie jest ona zatem bardzo zdrowym warzywem a potrawy z niej zachwycą nie tylko wegan czy wegetarian ale każdego, kto lubi dobrze zjeść. Ogromną zaletą cukinii jest jej pozytywny wpływ na trawienie ponieważ odkwasza organizm.
Cukinię możemy zjeść na wiele sposobów – podany niżej przepis to sposób na cukinię zapieczoną z farszem z kaszy jaglanej. W ten sposób przygotujemy niezwykle smaczną ale też zdrową potrawę.

Składniki

Do przygotowania tej potrawy będziemy potrzebować:

  • trzy średniej wielkości cukinie,
  • pół szklanki kaszy jaglanej,
  • cebulę,
  • dwa ząbki czosnku,
  • jedną dużą paprykę,
  • małą papryczkę chilli,
  • pół puszki pomidorów,
  • dwa duże pomidory
  • przyprawy: oliwę, sól, pieprz i po łyżeczce kurkumy, oregano, słodkiej papryki, kuminu i kolendry.

Wykonanie

Zaczynamy od przekrojenia cukinii wzdłuż na pół oraz wydrążenia nasion i części miąższu (pozostawiamy małą półcentymetrową warstwę). Wydrążonego miąższu nie wyrzucamy lecz zostawiamy na później. Cukinie przyprawiamy solą i pieprzem, skrapiamy oliwą a następnie układamy w naczyniu żaroodpornym i pieczemy w piekarniku przez kwadrans w temperaturze 180 stopni C.
Teraz przygotowujemy farsz: wrzucamy kaszę jaglaną do garnka, podprażamy, następnie wlewamy szklankę wody, solimy i gotujemy pod przykryciem do miękkości (około 12-15 minut).
Gdy kasza się gotuje, możemy przygotować resztę składników: na patelnię wlewamy 3 łyżki oliwy i podgrzewamy, kroimy cebulę w kostkę, wrzucamy na patelnię aby się zeszkliła, dodajemy pokrojone ząbki czosnku. Dodajemy przyprawy, następnie pokrojoną papryczkę chilli, paprykę (pokrojoną w kostkę) i wydrążony wcześniej miąższ cukinii. Smażymy przez około 5 minut, od czasu do czasu mieszając. Następnie dodajemy rozdrobnione pomidory z puszki, mieszamy i gotujemy przez około 3 minuty. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Następnie dodajemy ugotowaną kaszę jaglaną.
Farsz wykładamy do wnętrza cukinii i przyozdabiamy pokrojonymi na pół plasterkami pomidorów (możemy też użyć małych pomidorków koktajlowych). Całość doprawiamy solą i pieprzem oraz zapiekamy przez kwadrans. Po tym czasie skrapiamy oliwą a gotowe danie możemy jeszcze udekorować kolendrą, bazylią lub szczypiorkiem.