Mięta – co o niej wiemy…

Nazwa Mięta jak wyczytałam pochodzi od imienia greckiej nimfy, która zamieszkiwała w podziemiach. Jak wieść niesie zakochał się w niej Hades, a zazdrosna Persefona (żona) ze złości zamieniła ją w roślinę. No i tak oto powstała mięta rozkosznie pachnąca. Uwielbiam ją w każdej postaci, a oprócz tego pomaga w różnych schorzeniach, nawet wywar z mięty zawierający alkohol 😉

Mięta jest rośliną z rodziny jasnotowatych i występuje głownie w Europie. Mięta pieprzowa to odmiana, która zawiera olejek miętowy mający w swym składzie mentol. Wykorzystywana jest w przemyśle farmaceutycznym , perfumeryjnym, spożywczym no i tytoniowym (ale pewno już niedługo). Właściwości:

• udrażnia drogi oddechowe (inhalacje),

• łagodzi dolegliwości żołądkowe,

• uspokaja,

• działa przeciwbakteryjnie ( jako płukanka łagodzi stany zapalne jamy ustnej),

• działa przeciwwymiotnie,

• odświeża oddech (żucie świeżych liści),

• zawiera: rutynę, witaminy A i C, pierwiastki tj. żelazo, magnez, wapń i potas, ale nie wiem ile trzeba zjeść tej rośliny by uzupełnić braki w organizmie ( jak ktoś wie proszę o info),

• działa przeciwwirusowo,

• działa przeciwbólowo (na bóle głowy okłady z naparu),

• stymuluje wydzielanie soku żołądkowego i żółci (pomaga w dolegliwościach chorym na zespół jelita drażliwego).

Pamiętajmy, że zdrowotne właściwości ziół bedą widoczne jeżeli będziemy je zażywać regularnie !!!

Ale nie dla wszystkich jest wskazana mięta :

• dzieci do 4 roku życia ( chodzi tu bardziej o reacje alergiczne na mentol)

• zwiększa objawy refluksu żołądka

• astmatycy raczej nie powinni jej spożywać

Kulinaria:

• do mięs i gorących sosów ( ja do mięsa mielonego często dodaję miętę, do wołowego mielonego najlepsza)

• do ryb i sałatek

• do deserów jak lody czy czekolada ( zresztą moje ulubione)

• no i alkohol (nalewki i inne cuda)

Ciekawostki:

  • mięta miała przypisywane właściwości magiczne, w wierzeniach ludowych miała odganiać złe myśli (sprawdzone! moja nalewka odgania przepis niedługo 🙂 )
  • gałązka mięty włożona do łózka miała zapewniać wierność małżeńską,
  • w Japonii, gdy panuje upał Japończycy noszą kulki zrobione z mięty i orzeźwiają się samym zapachem,
  • w Polsce są dwie odmiany: mięta dzika ma smak szczypiący, a pieprzowa chłodzący,
  • Egipcjanie używali jej do balsamowania zwłok.

Jak przyjmować:

  • problemy gastryczne napar z suszonych liści 3 razy dziennie (zalewamy łyżkę suszu gorącą wodą i zostawiamy pod przykryciem na ok 10 min)
  • jako płukanka na stany zapalne jamy ustnej ( dwie łyżki suszu zalewamy gorącą wodą i płuczemy naparem o temp. pokojowej kilka razy dziennie)

 

1 komentarz

  1. Nie ma nic pyszniejszego niż lemoniada z cytryną i miętą na upały 😀

Dodaj komentarz