Muffinki bezglutenowe z nerkowców, migdałów i prażonych jabłek

Wracam po dłuższej przerwie z przepisem na pyszne babeczki bezglutenowe. Jest to przerobiony przepis z kolekcji angielskiej Thermomixa na muffinki z nerkowców. Tak go polubiłam za szybkość wykonania i smak, że przepis musiał się znaleźć na stronie. Nie każdy lubi posmak bananów więc często zastępuję je prażonymi jabłkami. Nerkowce powalają ceną więc można zastąpić je każdą inna mąką orzechową. U mnie migdały lub fistaszki.

Składniki na ok 15 sztuk

  • 340 g mąki z orzechów (u mnie tym razem nerkowce i migdały)
  • 1 łyżka cynamonu cejlońskiego
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej (lub proszku do pieczenia)
  • szczypta soli himalajskiej lub morskiej
  • 20-30 g miodu lub cukru palmowego ok 20-30 g
  • 175 g musu jabłkowego (bananów lub pół na pół)
  • 50 g oleju (u mnie rzepakowy)
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego (lub olejku kilka kropli)

Wykonanie w thermomixie:

Orzechy i migdały mielimy w thermomixie (obr.8/10 sek.) dodajemy cynamon, sól i sodę mieszamy (obr.4/ 10 sek.). Przekładamy do innej miski. Do misy thermomixa wkładamy prażone jabłka, banany, jajka oraz cukier waniliowy miksujemy (30 sek./obr.9). Dodajemy zawartość miski z mąką mieszamy (15 sek/obr.3). Przekładamy ciasto do foremek na muffinki ok. ¾ wysokości foremki.

Pieczemy w temp 180 stopni C (grzałka góra-dół) przez ok. 25 min

Wykonanie z mikserem

Do mąki z orzechów i migdałów dodajemy cynamon, sól i sodę mieszamy mikserem. W osobnej misce miksujemy razem prażone jabłka, banany, jajka oraz cukier waniliowy. Dodajemy mąkę i przekładamy ciasto do foremek na muffinki ok ¾ wysokości foremki.

Pieczemy w temp 180 stopni C (grzałka góra-dół) przez ok. 25 min

Podawać ostudzone. Można udekorować musem z jabłek prażonych lub bitą śmietaną kokosową.

Smacznego!

 

 

3 komentarzy

  1. Muffiny to coś dla mnie 😀

  2. Takie orzechowe muffinki muszą być fantastyczne 🙂

    1. Oj tak właśnie to dobre określenie 🙂

Dodaj komentarz