Najsmaczniejsza chałka…. lub pyszne bułeczki

Od kiedy pamiętam na widok chałki w sklepie ciekła mi ślinka 😉 Teraz choć ograniczam spożycie białej mąki pozwalam sobie od czasu do czasu na upieczenie jej i zawsze znika w tempie ekspresowym. Co ważne jest w przygotowaniu chałki? Wyrobienie  ciasta i to dobre wyrobienie, ja przygotowuje ja zawsze przy pomocy thermomixa, można użyć robota kuchennego z funkcja wyrabiania ciasta lub zatrudnić na parę minut partnera/męża/kolegę z silnymi rękoma aby wyrobił dobrze ciasto obiecując, że będzie mógł skosztować (z reguły obietnica wystarcza i facet zabiera się do roboty) Przepis z cookidoo jak na razie dla mnie najlepszy 🙂

Składniki:

  • 300 g mleka
  • 20 g drożdży
  • 50 g cukru (lub syropu daktylowego- wtedy będzie fajny kolor)
  • 550 g maki chlebowej (u mnie z lidla bio chlebowa typ 1050, ale może być też zwykła pszenna)
  • 50 g masła (najlepiej miękkie, lub twarde pokrojone na wiórki)
  • 1,5-2 łyżeczki soli himalajskiej
  • 1 jajko do posmarowania chałki

Mleko lekko podgrzewam(lekko ciepłe powinno być) , dodaje masło, cukier (lub syrop), drożdże (pokruszone) i mieszam, aż do rozpuszczenia (TM 3min/37stopni/obr.2)

Do przesianej mąki z solą dodaję po trochu mleko i mieszam, gdy składniki się połączą wyrabiam ciasto dłuższą chwilę, aby się nie lepiło (TM do mleka dodaję mąkę i sól wyrabiam 3min /kłos)

Ciasto przekładam do miski wcześniej natłuszczonej olejem, nakrywam jeszcze ściereczką i zostawiam w ciepłym miejscu na ok 60 min.

Ciasto wykładam i dzielę na dwie porcje z których wyjdą dwie chałki, każdą część dzielę na trzy, z każdej robię wałek długości ok 30-40 cm. Trzy wałki ze sobą splatam w warkocz końcówki zakładając pod spód, analogicznie plotę drugi warkocz. Splecione chałki odkładam na wyłożoną papierem do pieczenia blachę, przykrywam ściereczką i zostawiam na kolejne 25-35 min do wyrośnięcia.

Następnie smaruję wierzch chałek roztrzepanym jajkiem można posypać sezamem, makiem … lub czym chcemy. Wkładamy do nagrzanego na 180 stopni piekarnika (grzałka góra-dół) na ok 25-30 min. aż do zrumienienia.

Można pokusić się tez o zrobienie bułeczek z ciasta, podzielić na 12-18 części z każdej zrobić wałek, z wałka zrobić supełek, a końce zawinąć pod spód. (piec 5 min krócej)  

Smacznego!

Bułki z użyciem syropu daktylowego 😉

 

3 komentarzy

  1. Szczególnie taką bułeczkę byśmy zgarnęły 😀

  2. chałka! chałka jest kultowa 🙂

Dodaj komentarz