Pasta z trewala

Przyrządzając domowe posiłki, często szukamy czegoś nowego lub alternatywy dla dań smacznych ale dobrze już znanych. Chętnie wybieramy ryby ponieważ są pyszne i bogate w wartości odżywcze: pozytywne kwasy z grupy omega czy tak bardzo potrzebne witaminy. Jedną z powszechnie przygotowywanych domowych potraw są pasty rybne. Najczęściej wykorzystujemy do nich makrelę lub tuńczyka warto jednak od czasu do czasu sięgnąć po inne, mniej znane ale tak samo dobre ryby.

Taką właśnie niezbyt dobrze znaną rybą jest trewal – nie spotkamy go wprawdzie w każdym markecie ale warto poszukać w dobrze zaopatrzonych sklepach rybnych.
Trewal to ryba z rodziny tuńczykowatych: jest bardzo pożywny, zawiera zdecydowanie więcej kwasów omega-3 i omega-6 niż inne ryby. Jest także źródłem witamin, m.in. tych z grupy B.
Trewala spotkamy najczęściej w postaci wędzonej – nie ma zbyt wielu ości i możemy jeść go samego, z dodatkiem na przykład ciemnego pieczywa. Może on być również składnikiem sałatek lub past rybnych.

Smak trewala jest nieco inny od popularnych ryb, które jadamy na co dzień – jego mięso jest bardziej soczyste (ale nie tłuste), wiele osób podkreśla, że trewal smakuje lepiej niż makrela czy tuńczyk.
Trewala chętnie wybierają również osoby, które niespecjalnie przepadają za rybami – być może właśnie ze względu na lepsze właściwości smakowe a może też dlatego, że to ryba niemal pozbawiona ości. Istnieje wiele możliwości jedzenia ryb jednak trewala najlepiej przyrządzić w formie sałatki lub pasty.
I przepis na taką właśnie pastę rybną znajdą Państwo poniżej. Warto ją przygotować, żeby samemu przekonać się o przepysznym smaku tej ryby.

Składniki

Do przygotowania pasty z trewala potrzebne nam będą następujące składniki: około 30 dag wędzonego trewala, pół cebuli, trzy jajka, trzy łyżki majonezu, mielony pieprz i sól.

Przygotowanie

Zaczynamy od ugotowania jajek na twardo a następnie obrania ich ze skorupek i pokrojenia ich na drobno. Wędzonego trewala obieramy ze skóry, oddzielamy starannie mięso od ości i rozdrabniamy. Następnie siekamy na drobno cebulę. W misce mieszamy wszystkie składniki z majonezem, doprawiamy do smaku pieprzem i solą. Nasza pasta z trewala jest gotowa. Smacznego!