Pasztet warzywny z masłem orzechowym

Od czasu do czasu lubię zjeść warzywny pasztet, warto go też przygotować z resztek warzyw, które zostały nam z obiadu. Jest to miła odmiana w codziennym menu. Można do niego dodać wszystko co lubimy, pomidory suszone, papryczkę chili, zioła, można też zrobić mix mięsno-warzywny. Nie będę ściemniać młody woli z indyka, ale czasami i ten zje 😉 Polecam też metodę pieczenia w słoiku, można taki słoiczek ładnie przystroić i podarować bliskiej osobie.

Składniki:

  • puszka groszku
  • puszka białej i czerwonej fasoli
  • 220 g grillowanej lub upieczonej cukinii (lub innego warzywa)
  • 2 łyżki masła orzechowego
  • 2-3 jajka
  • 1,5 łyżki przyprawy do karkówki
  • 2 łyżki majeranku
  • 1 łyżeczka rozmarynu
  • 1 smażona cebula
  • 3 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżeczki czerwonej pasty sambal (można pominąć)
  • 1,5 szklanki gotowanego kuskusu lub gotowanej kaszy jaglanej (zblendowanej na gładka masę)

Groszek i fasolę odsączyć z zalewy dodać cukinię i resztę składników (bez jaj i kuskusu) i zblendować na gładką masę, przyprawić i posmakować, a jeżeli będzie mało słony lub pieprzny dodać przypraw. Następnie dodać kuskus i jajka, dokładnie wymieszać, wyłożyć do formy lub do słoiczków jak tu. Piec w temp 180 stopni C przez 40-50 min aż do zrumienienia. Ja do dekoracji dodałam suszone papryczki chili, ale można udekorować liściem laurowym bądź gałązką rozmarynu.

Smacznego!

Polecam też : Pasztet z ciecierzycy i fasoli      Pasztet z indyka w słoiku

pasztet-warzywny-z-kuskusem-oqchnia1

pasztet-warzywny-z-kuskusem-oqchnia

5 komentarzy

  1. Bardzo ciekawy przepis na pasztet, mniam 🙂

  2. Bardzo lubię pasztety warzywne i ten na pewno by mi smakowa : )

  3. Znając nas potem ten pasztet jadłybyśmy posmarowany dodatkowo masłem orzechowym 😀

    1. noo, wiem coś o tym. Mam ten sam problem 😉

Dodaj komentarz