Pasztet z ciecierzycy i fasoli

Tym razem miałam ochotę na pasztet bezmięsny, w szafkach znalazłam ciecierzycę i fasolę więc cóż więcej tylko zblendować, dodać przyprawy i upiec. Jest bardzo delikatny w smaku, cebula i jabłka nadają słodkości i delikatności. Idealny na kanapki w połączeniu z chrzanem lub musztardą. Można zastąpić jabłka i zmniejszyć ilość cebuli dodając czosnek lub papryczkę chili. Bazę z fasoli i cieciorki zostawiamy i modyfikujemy nasz pasztet przyprawami, które najbardziej lubimy 😉 Najlepiej jest ugotować samemu fasolę i ciecierzycę, ale zdaje sobie sprawę, że czasami czas nam na to nie pozwala.

Składniki:

  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1 puszka ciecierzycy
  • 1 jabłko
  • 2 większe cebule
  • 2 łyżki masła orzechowego (niesłodzonego-ale można pominąć)
  • 2 liście laurowe
  • 1 piramidka smaku do rosołu*
  • olej rzepakowy
  • 2 łyżki majeranku
  • ½ łyżeczki rozmarynu
  • pieprz sól
  • 2 jajka

Cebulę i jabłka pokroić w kostkę. Na patelnię na rozgrzany olej wrzucić cebulę, liście laurowe i piramidkę smaku, podsmażać chwilkę na średnim ogniu, po chwili dorzucić jabłka. Podsmażyć do zrumienienia. Po wystygnięciu wyjąć przyprawy.

Fasolę, ciecierzycę odsączyć dodać cebulkę z jabłkiem i zblendować na gładką masę. Wrzucić resztę tj. masło orzechowe, majeranek, rozmaryn i dokładnie wymieszać dodając na końcu dwa rozmieszane jajka. Małą keksówkę lub małą tortownicę wysmarować olejem, przełożyć masę, udekorować liściem laurowym. Włożyć do piekarnika nagrzanego na 180 stopni C (góra dół) na ok. 45-60 min do zrumienienia.

*piramidkę smaku zastępujemy liściem laurowym, kilkoma kulkami ziela angielskiego i pieprzu czarnego oraz dwoma goździkami.

Smacznego!

pasztet-z-ciecierzycy-i-fasoli oQchnia

 

10 komentarzy

  1. Pyszny pasztecik : )

  2. Bardzo lubię warzywne pasztety, mniam 🙂

  3. Wspaniały pasztecik, lubię takie smaki 🙂

  4. Kiedyś często robiłyśmy takie pasztety ze strączków ale zaintrygowałaś nas dodaniem masła orzechowego 😀

    1. Dodatek masła orzechowego sprawdza się i na słono i słodko 🙂

      1. A to wiemy, bo uwielbiamy parowanego brokuła z masłem orzechowym 😀

  5. a czy można czymś zasytapic jajka? Jk tak to w jakich proporcjach …?alergiczka:(

    1. W pasztecie jeszcze nie próbowałam zamienić jajek, ale chleb bezglutenowy robię bez jajek zastępując je siemieniem lnianym.ok 50 g (2-3 łyżki) siemienia mielimy i dodajemy ok 2 łyżki lekko ciepłej wody. Dobrym zamiennikiem jest też mąka kukurydziana lub ziemniaczana. Wtedy do masy dodajemy ok 2-3 łyżki. Jak przetestuję dam znać. serdecznie pozdrawiam

  6. Fajny pomysł na pasztet wegetariański, ciekawa jestem smaku 🙂

    1. Lekko słodki (zasługa cebulki i jabłek) delikatny w smaku. Jak się dobrze doprawi to można się pomylić 😉

Dodaj komentarz