Pasztet z ciecierzycy i fasoli

Pasztet to jedna z najczęściej przyrządzanych potraw domowych. Jest to też jeden z tych domowych wyrobów, bez których większość z nas nie wyobraża sobie żadnego rodzinnego przyjęcia czy świątecznego obiadu. Pasztet może być podany w formie wykwintnej jak również nieco bardziej swojsko. Najczęściej przyrządzamy go z różnych gatunków mięsa i jeszcze niedawno wiele osób znało tylko taką jego wersję. W ostatnich latach prawdziwą furorę robią jednak pasztety wegetariańskie czy wegańskie. Wiele osób świadomie ogranicza jedzenie mięsa lub całkowicie wyklucza postawy mięsne ze swojego jadlospisu. Jednocześnie często szuka się zamienników dla potraw dotąd przygotowywanych z dodatkiem mięsa. Taką właśnie alternatywę dla tradycyjnego pasztetu stanowi pasztet z ciecierzycy i fasoli. Warto go przyrządzić by przekonać się o jego znakomitym smaku i licznych wartościach odżywczych. Taki pasztet może stać się obowiązkowym daniem na świątecznym stole gdzie podamy potrawy bezmięsne.
Przygotowanie takiego pasztetu nie jest trudne a wszystkie niezbędne składniki znajdziemy w każdym sklepie. Pasztet z ciecierzycy i fasoli jest nie tylko zdrowy, pełen wartości odżywczych ale przede wszystkim bardzo smaczny i sycący.

Składniki

Podane poniżej składniki wystarczą do przygotowania jednej blachy pasztetu.

Potrzebujemy:

  • około 640 g ciecierzycy z zalewy,
  • 240 g białej fasoli (może być z puszki),
  • dwie ugotowane marchewki,
  • jedną cebulę,
  • ząbek czosnku,
  • pięć łyżek pasty tahini,
  • cztery łyżki płatków owsianych,
  • łyżkę mielonego siemienia lnianego,
  • nieduży pęczek natki pietruszki,
  • po ćwierć łyżeczki kurkumy, kminu rzymskiego i mielonej kolendry,
  • pół łyżeczki pieprzu cayenne,
  • pieprz czarny
  • oraz sól do smaku.

Przygotowanie

Przyrządzenie pasztetu zaczynamy od odsączenia białej fasoli i ciecierzycy z zalewy i opłukania fasoli pod zimną wodą. Fasolę i ciecierzycę łączymy w dużej misce, dodajemy marchew (wcześniej ugotowaną i pokrojoną) oraz cebulę i czosnek (pokrojone na cząstki). Wszystkie składniki dokładnie blendujemy a następnie dodajemy płatki owsiane, siemię lniane, pastę tahini i przyprawy. Ponownie blendujemy aż do połączenia składników. Następnie dodajemy drobno pokrojoną natkę pietruszki i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Uzyskaną w ten sposób masę przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy. Wygładzamy wierzch i nacinamy pasztet w kilku miejscach.
Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni i wkładamy doń formę z pasztetem. Pieczemy około godzinę (60-70 minut). Po tym czasie wyjmujemy i odstawiamy do wystudzenia (najlepiej na całą noc). Pasztet jest gotowy, możemy go przechowywać w lodówce nawet do tygodnia. Smacznego!