Pierogi jaglane ze szpinakiem bezglutenowe

Nic bardziej nie pobudza apetytu jak przepyszne pierogi ze szpinakiem, które serwujemy na obiad sobie i swojej rodzinie. Co, jednak gdy mamy w rodzinie osobę z celiakią, czyli nietolerancją glutenu? Nic prostszego! Wystarczy przygotować przepyszne bezglutenowe pierogi ze szpinakiem, które zachwycą podniebienia, a także nie będą w żaden sposób odbiegać smakowo i aromatycznie od zwyczajnych pierogów zawierających gluten.

Co będziemy potrzebować, czyli składniki

Ciasto

Na około 25 sztuk pierogów będziemy potrzebować:

  • 50 gram mąki ryżowej,
  • 20 gram mąki ziemniaczanej,
  • 25 gram kaszy jaglanej,
  • 20 gram mielonego lnu,
  • łyżeczka oliwy z oliwek,
  • około 100 mililitrów ciepłej wody,
  • sól
  • mąka potrzebna do podsypywania ciasta.

Farsz

Do farszu dla naszych pierogów potrzebujemy odpowiednio:

  • 60 gram szpinaku mrożonego,
  • 7 gram suszonej śliwki,
  • 100 gram piersi z kurczaka,
  • łyżeczka oleju rzepakowego,
  • pieprz oraz sól,
  • sok z cytryny,
  • starta skórka z połowy cytryny,
  • gałka muszkatołowa.

Przygotowanie bezglutenowych pierogów ze szpinakiem

Pierogi nie są trudną potrawą, jednak przygotowanie jej wymaga czasu i cierpliwości, dlatego warto zachęcić pozostałych członków rodziny do pomocy, aby także mogli poczuć się jak prawdziwi kucharze, a także mieli swój własny wkład w potrawę, którą z miłą chęcią zjedzą.

Zaczynamy od przesiania mąki, dodania lnu, oliwy soli oraz wody. Całość blendujemy, ewentualnie dokładnie mieszamy drewnianą łyżką do całkowitego pomieszania składników. Ciasto lekko ugniatamy oraz odstawiamy, aby odpoczęło.

Kroimy mięso w drobną kostkę, posypujemy szczyptą pieprzu, soli oraz gałki muszkatołowej, a następne smażymy na rozgrzanym oleju dodając rozmrożony szpinak. Następnie podlewamy odrobiną wody i dodajemy pokrojoną na drobno śliwkę. Po około 5 minutach smażenia przyprawiamy solą i pieprzem oraz dodajemy około łyżeczkę soku z cytryny, aby następnie dodać startą skórkę cytryny.

Kiedy trwa smażenie, możemy zająć się ponownie ciastem. Podsypujemy blat mąką oraz wyrabiamy ponownie ciasto tak, aby stało się w pełni plastyczne i przestało się kleić. Musi utrzymać swój kształt, gdy będziemy formować pierogi. W tym miejscu warto zaprosić dzieci oraz pozostałych domowników do pomocy, gdyż będziemy wykrawać kółka o średnicy około 5 centymetrów, do środka trafi ochłodzony farsz, a całość przykryjemy drugim krążkiem i skleimy gotowe pierogi brzegami.

Gdy uda się uformować wszystkie pierogi, a ciasta już zabraknie, możemy zająć się gotowaniem gotowych pierogów.

Wodę wstawiamy do zagotowania, solimy delikatnie, aby pierogi w wodzie się nie sklejały. Gdy woda się zagotuje wrzucamy do niej gotowe pierogi i gotujemy na małym ogniu tak długo aż nie wypłyną. Tak gotujemy wszystkie pierogi. Ugotowane pierogi serwujemy na talerzach z ulubionymi dodatkami.

Podsumowanie

Tak przygotowane danie będzie pyszne, dodatkowo powoduje, że uczymy domowników pomocy w kuchennych obowiązkach. Możemy także zmotywować domowników do sprzątania po przygotowanym daniu, nie tylko z talerzy, ale także w całej kuchni. Pamiętajcie, że własne przygotowane potrawy mają taką zaletę, że możemy je dowolnie modyfikować pod kątem swoich preferencji smakowych, dlatego, jeśli masz jakiekolwiek pomysły jak urozmaicić powyższy przepis, zachęcamy do wprowadzania zmian, a także komentarza z oceną przepisu, a także ewentualnie wprowadzonych zmian. Eksperymentuj, baw się, szukaj swoich ulubionych smaków. Nic nie da Ci takiej satysfakcji jak własne danie.