Pierogi ruskie

Wspaniały smak i zapach smażonej cebulki to zawsze będzie mi się kojarzyło z ruskimi. Zapraszam Was serdecznie po przepis. Jeżeli możecie gluten zróbcie na mące pszennej, ale warto wypróbować pierogi zrobione na mące gryczanej bo ich smak miło zaskakuje, a po zjedzeniu kilku pierogów czujemy się naprawdę lekko (jak po sałatce)

Składniki:

  • 500-700 g ziemniaków (ugotowanych)
  • 500 g sera twarogowego
  • 2-3 cebule / ok 200-250 g
  • pieprz i sól do smaku

Ugotowane, chłodne ziemniaki i ser przeciskamy przez praskę (nie używam do tego blendera czy thermomixa bo robi się nieładna breja), cebulę siekam na drobno i smażę na oleju bądź maśle klarowanym na lekko złoty kolor. Gdy cebulka ostygnie dodajemy ją do ziemniaków i sera, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Można pokusić się o dodanie pokrojonej drobno zielonej pietruszki. Farsz odkładamy (można go też przygotować dzień wcześniej) i teraz ciasto banalnie proste, bezglutenowe i bardzo smaczne:

Składniki na ok 60 pierogów:

  • 2 szklanki mąki gryczanej (kaszy gryczanej niepalonej ok 400 g)
  • szklanka mąki ziemniaczanej lub tapioki
  • 2 łyżeczki soli himalajskiej
  • 2-3 łyżki oleju rzepakowego
  • 2 szklanki wrzącej wody

Kaszę gryczaną po 200 g wrzucamy do blendera i mielimy na mąkę (thermomix 1 min/obr 10) pozostałe 200 g analogicznie. Mąki* mieszamy ze sobą, dodajemy sól, olej i szklankę wrzącej wody. Mieszamy łyżką i dodajemy resztę wody, dalej mieszamy i nie przejmujemy się, gdy nie będzie się chciało wszystko połączyć w kulkę. Zostawiamy na chwilkę lekko przykrywając, aby nie parzyło w ręce. Blat lekko oprószamy mąką ziemniaczaną bądź gryczaną i wyrabiamy chwilę ciasto. Dzielimy na sześć części i z każdej wałkujemy placek podsypując mąką**. Wykrawamy kółka, nie muszą być bardzo cienkie (nie wpływa to na ciasto). Faszerujemy i wkładamy na osolony wrzątek (ja zawsze dodaję jeszcze trochę oleju do wody, aby potem pierogi się nie zlepiały). Od momentu wypłynięcia gotujemy ok. 3-5 minut. Odkładam na talerz, aby pierogi do momentu ostygnięcia się nie stykały. Następnie podsmażam na patelni razem z cebulką.

*po zmieleniu mąki odmierzam szklankami, aby była odpowiednia ilość.

** gdyby ciasto za bardzo się kleiło dodajemy więcej mąki i wyrabiamy.

Smacznego!

 

Dodaj komentarz