Pierś z indyka w czerwonym curry

Bardzo lubię mięso z indyka, nie robię za często, ale jak już zacznę to nie mogę skończyć 😉 Tym razem trafił do nas do domu indyk od znajomych. Pierś była soczysta, a dodatek czerwonej pasty curry sprawił, że nabrała ostrości. Polecam na kolację ze znajomymi, nada się znakomicie.

Składniki:

  • pierś z indyka
  • czerwona pasta curry
  • pieprz i sól
  • sos miodowo-czosnkowy tao-tao
  • pietruszka suszona lub świeża
  • olej rzepakowy

Pierś dokładnie myjemy, osuszamy i doprawiamy solą i pieprzem z każdej strony. Na jednej stronie smarujemy pastą curry (jeżeli jest za gęsta wystarczy dodać trochę oleju), na drugiej kładziemy suszoną pietruszkę (jeżeli świeża to drobno kroimy). Stronę z pietruszką zawijamy do środka. Odkładamy do lodówki na min godzinę lub jak mamy czas na 24 godz.

Pierś z indyka wkładamy do formy żaroodpornej i zapiekamy ok godziny w temp 180 stopni C. Jeżeli mamy mniejszą pierś to skracamy trochę czas. Po tym czasie wyciągamy, nacinamy od góry i w nacięcia wkładamy po łyżeczce sosu. Wkładamy do piekarnika na 10-20 min bez przykrycia. Podajemy z pieczonymi ziemniaczkami.

Smacznego!

pieczen-z-indyka-oqchnia-pl

4 komentarzy

  1. Indyk wygląda bardzo smakowicie i ciekawie kolorystycznie : )

  2. Indyk jakoś nie trafia na mój stół często. Jednak go lubię. Podoba mi się dodatek curry. Wygląda bardzo dobrze! Zapraszam serdecznie do akcji 12 potraw na świąteczny stół 🙂

  3. Indyk też nam smakuje a Twoja propozycja podania jest bardzo ciekawa 🙂

  4. Bardzo fajny pomysł na mięso z indyka! Pycha :)!

Dodaj komentarz