Pierś z indyka w czerwonym curry

Coraz częściej przyrządzamy posiłki w domu. Smaczne i zdrowe jedzenie domowe jest często tańsze, łatwe w przygotowaniu, wiele osób podnosi również kwestię, którą najkrócej można określić hasłem “wiem, co jem” ponieważ samodzielne gotowanie to pewność, że zjemy posiłek naturalny, bez wzmacniaczy smaku i konserwantów. Alergicy i osoby z nietolerancją pokarmową także chętniej niż “na mieście” jedzą w domu bo wówczas mają pewność, że nie dostaną niczego niepożądanego.
Chociaż gotując w domu, niepodzielnie króluje kuchnia polska i to ją wybieramy najchętniej to jednak coraz częściej przygotowujemy również dania nieco bardziej egzotyczne. Chcąc poznać nowe smaki i nieco poeksperymentować w kuchni korzystamy również z nietypowych przypraw. Łatwym i szybkim do przyrządzenia a jednocześnie bardzo pysznym daniem będzie pierś z indyka w czerwonym curry.

Curry to mieszanka przypraw wywodząca się z Indii i stosowana od wieków w wielu kuchniach azjatyckich. Może być żółte lub czerwone. I chociaż jest to przyprawa kojarzona właśnie z Dalekim Wschodem to jednak coraz częściej pojawia się również na europejskich i polskich stołach. Curry ma liczne właściwości zdrowotne, działa korzystnie na układ krążenia, jest przeciwnowotworowe, zmniejsza poziom złego cholesterolu a także zapobiega anemii. To również przyprawa wzmacniająca odporność i działająca przeciwbakteryjnie. Dania przyprawione curry powinniśmy jeść szczególnie w okresie gdy łatwiej o przeziębienie lub infekcję.
W jaki sposób przygotować pierś indyka w czerwonym curry? Przepis znajdą Państwo poniżej.

Składniki

Do przygotowania tego dania potrzebujemy 6

  • 0-70 dag piersi indyka,
  • puszkę pomidorów i puszkę mleczka kokosowego,
  • 1-2 łyżki czerwonej pasty curry,
  • dwie trawy cytrynowe,
  • limonkę,
  • korzeń imbiru,
  • puszkę groszku,
  • odrobinę kolendry (można zastąpić pietruszką),
  • cztery małe dymki,
  • trzy ząbki czosnku,
  • szklankę kefiru
  • 200 ml bulionu.

Przepis

Mięso kroimy w kostkę i nacieramy czosnkiem, curry i solą a następnie zalewamy kefirem. Odstawiamy w chłodne miejsce na godzinę.
Na patelni rozgrzewamy olej rzepakowy i przesmażamy cebulki wcześniej pokrojone w kostkę. Dodajemy sporą łyżkę pasty curry oraz imbir. Mieszamy i po kilku minutach wlewamy mleczko kokosowe, dodajemy pomidory i wcześniej rozgniecioną trawę cytrynową.
Gdy mleczko dobrze połączy się z pozostałymi składnikami a temperatura osiągnie 90 stopni, dodajemy pokrojone mięso. Wlewamy wrzący bulion, dorzucamy groszek i dusimy pod przykryciem od 12 do 15 minut. Po tym czasie dodajemy wyciśnięty sok z limonki, przykrywamy i dusimy jeszcze na małym ogniu przez około 5 do 10 minut. Posypujemy kolendrą (lub pietruszką). Danie możemy podawać z ryżem, na przykład z ryżem basmati. Smacznego!