Piersi kaczki w soku pomarańczowym

Piersi kaczki po przyrządzeniu i rozkrojeniu były czerwone i soczyste, syn przyrównał do steka wołowego – to komplement dla kaczki. Dodatek wina i soku pomarańczowego nadał kaczce tego wspaniałego smaku. Przepis prosty, smaczny  w sam raz dla początkujących w kuchni z kaczką 😉

Składniki:

  • 2 piersi z kaczki ze skórą
  • ½ szklanki soku z pomarańczy
  • zioła prowansalskie
  • sól i pieprz do smaku
  • trochę białego wina (ok ¼ szklanki)

Piersi z kaczki myjemy dokładnie osuszamy, nacinamy skórę w kratkę, lekko smarujemy oliwą, solą, pieprzem i odstawiamy  do lodówki na chwilę (może być też i noc). Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju i na dobrze rozgrzany olej kładziemy piersi skórą do dołu i smażymy ok. 5-6 minut aż skórka przybierze złotobrązowy kolor. Obracamy na drugą stronę i smażymy ok. 3 min. Następnie szczypcami obracamy pierś i smażymy boki by zamknąć soki w środku. Podsypujemy trochę przyprawą prowansalską, zalewamy winem i sokiem pomarańczowym. Wkładamy do nagrzanego piekarnika (ok 180 st. C) na ok 8-10 min. Wyciągamy i zanim pokroimy dajemy mięsu „odpocząć” ok 3-5 min. Kaczka wychodzi znakomita!

Można jeść samą lub maczać w sosie sojowym.

Smacznego!

piersi-z-kaczki-w-pomaranczy-oqchnia1

piersi-z-kaczki-w-pomaranczy-oqchnia

2 komentarzy

  1. Jadłyśmy kiedyś kaczkę i naprawdę nam zasmakowała, tak wątróbkowo 🙂 Chciałybyśmy jeszcze wrócić do tego smaku <3 Szczególnie w Twojej wersji 😀

  2. Dzięki kochana za przepis  . Muszę zrobić, mam piersi z kaczki zamrożone 🙂

Dodaj komentarz