Piersi kaczki w soku pomarańczowym

Kaczka jest dość drogim i ekskluzywnym mięsem. Polacy wybierają ją znacznie rzadziej niż drób czy wieprzowinę nie tylko ze względu na cenę, ale i łatwość przygotowania. Kaczka jest dość tłusta, ale bogata w różnorodne wartości odżywcze. Dla osób dbających o linię najlepszym wyborem będą same piersi kaczki, gdyż jest to najmniej otłuszczona część. Z racji swoich właściwości oraz wyjątkowego smaku powinna być wybierana znacznie częściej. Odpowiednio przyrządzona kaczka lub jej część, np. piersi mogą stanowić naprawdę pożywne i wystawne danie. Przykładem mogą być piersi kaczki w soku pomarańczowym. Jest to świetna i niecodzienna propozycja, która doskonale sprawdzi się podczas różnych rodzinnych uroczystości lub na świątecznym stole.

Wartości odżywcze w mięsie kaczki

Mięso kaczki jest bardzo bogatym źródłem białka. Jest ono lekkostrawne, a piersi kaczki, które są najmniej tłuste mają podobną kaloryczność do zwykłego kurczaka. Kaczka posiada w sobie sporo cennych składników odżywczych: witaminę A, witaminy z grupy B, fosfor, potas, magnez i podobnie jak inne czerwone mięsa – żelazo. Zawartość różnych makroelementów zależy oczywiście od jakości przyrządzanego mięsa oraz sposobu przygotowania. Najlepszym wyborem są kaczki z wolnego wybiegu, w którym są zachowywane odpowiednie standardy chowu kaczek. W Polsce dostępne są np. kaczki Barbarie, które są hodowane na czystych terenach Podlasia na niedużych fermach. Odpowiednim sposobem przygotowania kaczki tak, by nie straciła swoich cennych właściwości jest pieczenie. Obróbka termiczna uwzględniająca smażenie nie tylko wymaga użycia dodatkowego tłuszczu, ale może spowodować również zubożenie mięsa pod względem różnych składników odżywczych.

Jak przygotować kaczkę w soku pomarańczowym?

Dania bazujące na mięsie kaczki doskonale komponują się ze smakiem pieczonych owoców. Idealnym dodatkiem do takiej potrawy są np. jabłka lub pomarańcze. Aby kaczka nabrała odpowiedniego aromatu, warto pomyśleć o daniu dzień wcześniej i zamarynować na noc. Można to zrobić za pomocą ulubionych przypraw, np. imbiru. Piersi kaczki w soku pomarańczowym dodatkowo zalewa się cytrusowym napojem. W dniu pieczenia można dodać inne przyprawy, np. majeranek, chilli czy anyż. Warto piec kaczkę na najniższym poziomie piekarnika i co jakiś czas kontrolować, czy mięso jest przykryte płynem, byj skórka zbyt mocno się nie przyrumieniła. Tego typu danie podane np. z ryżem i odpowiednio dobraną sałatką stanowi świetną propozycję na specjalne okazje.