Placuszki z cukinii bezglutenowe

Uwielbiam cukinię, ale też lubię placki z ziemniaków. Kiedyś parę lat temu zamiast utrzeć ziemniaki, starałam cukinie. I są mega pyszne. Mąkę pszenną tym razem zastąpiłam skrobią pszenną bezglutenową i dodałam mąkę z ciecierzycy, ale sądzę, że i gryczana i jaglana będzie tutaj pasować. Placki zrobiłam na dwa sposoby, jedne upiekłam w piekarniku (dla mnie smak nie do przyjęcia) drugie klasycznie usmażyłam na oleju rzepakowym (te mega w smaku). Jeżeli możemy użyjmy mąkę pszenną.

Składniki:

  • 3 małe cukinie
  • 2 jajka (2 mniejsze lub 1 duże)
  • sól himalajska
  • pieprz czarny do smaku
  • 2 średnie cebule
  • 2 łyżki skrobi pszennej bezglutenowej (może być też ziemniaczana)
  • 2-3 łyżki maki z ciecierzycy (jaglanej, gryczanej)
  • 2-3 łyżki maki pszennej (zamiast skrobi i mąki z ciecierzycy – dla tych co mogą)

Cukinie myjemy, odcinamy końcówki i ścieramy na tarce o dużych okach. Startą cukinię kładziemy warstwowo na sito, każdą warstwę posypując solą himalajską. Przykrywamy i odkładamy do lodówki, najlepiej na godzinę , dwie. W między czasie odlewamy z miski wodę po cukinii i mieszamy masę lekko ugniatając by pozbyć się wody.

Do cukinii dodajemy jajka, pieprz, startą na drobnej tarce cebulę i dokładnie mieszamy (soli już nie dodajemy!!!). Na koniec dokładamy skrobię i mąkę po łyżce, mieszamy i sprawdzamy konsystencję, jeżeli jest w niej więcej wody dokładamy więcej mąki i skrobi.

Placuszki smażymy na dobrze rozgrzanym oleju (u mnie rzepakowy) na złoty kolor. Kładę jedną dużą łyżkę i rozprowadzam, aby placuszek był jak najcieńszy.

Smacznego!

placki z cukinii cebulki z jogurtem czosnkowym oqchnia2

 

placki z cukinii cebulki z jogurtem czosnkowym oqchnia

8 komentarzy

  1. Cukiniowe placzuszki mniammm 😀

  2. Cukiniowe placuszki są najlepsze! A w takiej wersji idealne dla mojej teściowej. Super 🙂

  3. Uwielbiam takie placki z cukinii! 🙂

  4. Wypróbuję. Ze względu na użycie cukinii to danie jest bardzo nisko kaloryczne. Niektórzy nawet do mięs mielonych dodają cukinię, żeby obniżyć kaloryczność dania.

  5. Też lubimy ale u nas zdecydowanie częściej była wersja na słodko z tartą cukinią i jabłkiem 🙂 W sam raz do maczania w cukrze pudrze <3

    1. Ooo z jabłkami? Świetny pomysł 🙂

  6. Kocham wszystkie placki. Chętnie więc bym się poczęstowała 🙂

    1. Proszę bardzo 🙂

Dodaj komentarz