Policzki w winie -mega delikatne mięso

Odkąd spróbowałam w restauracji mięsa z policzków, danie chodziło za mną cały czas. Nie wiedziałam, że mięso jest takie delikatne i tak mega pyszne. Polecam wypróbować, ja tym razem przygotowałam wieprzowe. Na policzki wołowe też umieszczę przepis, spokojna głowa 😉

Niedługo przepis na kiełbasę z policzków z szynkowara…

Składniki:

  • 1 kg policzków wieprzowych
  • 100-150 ml wina czerwonego (u mnie wytrawne)
  • 400 ml rosołu lub bulionu warzywnego
  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • sól i pieprz
  • do zagęszczenia 1,5 łyżki kuzu białego* (lub mąka pszenna- jeżeli możecie)
  • masło klarowane

Policzki dokładnie umyć osuszyć i usunąć błony. Doprawić solą i pieprzem i włożyć do lodówki na godzinę lub jeżeli mamy czas na noc. Policzki wyjąć i obsmażyć z każdej strony na maśle klarowanym na złoty kolor. Przełożyć do naczynia do zapiekania. Następnie podsmażamy cebulę i starty na tarce czosnek – 1 szt. Przekładamy do policzków, patelnię zalewamy winem trzymamy chwilkę na gazie, mieszamy i wlewamy do policzków razem z ciepłym rosołem. Pozostały czosnek kroimy na połówki i wrzucamy do mięsa. Naczynie zamykamy i wkładamy do nagrzanego (180 st. C) piekarnika. Pieczemy ok 1,5-2 godziny. Po upieczeniu wyjmujemy policzki i część cebulki, a sos zagęszczamy mąką lub kuzu** danie pasuje idealnie do kopytek.

Smacznego!

  *Kuzu to ekologiczna skrobia z korzenia Kuzu dobra dla bezglutenowców i bardzo zdrowa.

**Do szklanki wlać ok ¼ chłodnej wody dodać mąkę (1,5 łyżki) lub kuzu (1,5 łyżki) i dokładnie wymieszać, aż nie będzie grudek i będzie konsystencji gęstej śmietany. Wlewamy powoli do garnka z sosem i podgrzewamy na wolnym ogniu. Trzeba uważać by nie zrobiły się grudki. Jeżeli chcemy gęstszy sos należy rozrobić więcej mąki (kuzu).

policzki wieprzowe w winie oqchnia

2 komentarzy

  1. Ciekawe bo nigdy nie jadłyśmy takiego mięska 😉 Spróbować byśmy mogły 😀

    1. No właśnie, ostatnio zaczęły robić się modne. I dobrze bo są bardzo smaczne 🙂

Dodaj komentarz